Social

# viata dupa pensionare #pensionare

Cum sa te bucuri de viata dupa pensionare

Desi poate fi dificil sa te obisnuiesti cu noul stil de viata, pensionarea iti aduce mai mult timp liber pe care sa-l folosesti asa cum iti doresti. Daca totusi intampini dificultati in a te acomoda cu noua realitate, iata cum poti sa te bucuri de viata dupa pensionare.

 

Petrece timp alaturi de cei dragi

Desi suna a cliseu, timpul este cel mai pretios dar pe care-l poti oferi persoanelor apropiate, care asteapta cu nerabdare sa se bucure de prezenta ta. Angrenati in activitatile zilnice si in indatoririle pe care un loc de munca le implica, niciodata nu petrecem suficient timp alaturi de partener, copii sau nepoti.

Pensionarea este momentul oportun sa iti dedici timpul tuturor persoanelor care iti aduc bucurie, fie ca este vorba despre a scoate nepotii in parc, fie de a servi o cafea cu o prietena buna sau a pleca intr-o excursie cu partenerul tau.

In plus, este posibil ca timpul liber nelimitat sa iti ofere senzatia ca trebuie sa muncesti constant pentru a te simti util. Desi este important sa te ocupi de treburi gospodaresti, incearca sa nu cazi in capcana suprasolicitarii, doar din nevoia de a avea activitate permanenta. Si lucrurile care iti aduc bucurie si te relaxeaza sunt o sursa de activitate la fel de importanta si valoroasa.

Calatoreste

De cate ori nu ti-ai promis ca vei calatori mai mult atunci cand vei avea timp? Dupa pensionare, vacantele nu mai sunt limitate la acele cateva zile de concediu pe an, astfel ca este momentul sa bifezi, in sfarsit, toate destinatiile in care ai visat mereu sa ajungi.

Pentru a-ti administra mai usor finantele, poti apela la un depozit pensionari, care iti ofera o dobanda avantajoasa si care te poate ajuta sa economisesti pentru vacanta.

Totodata, daca nu ai resursele necesare pentru a-ti planifica singur vacanta si iti doresti ca destinatia sa ofere facilitati potrivite varstei tale, poti apela la serviciile unor consultanti, care sa iti recomande destinatii in raport cu cerintele si nevoile tale si care sa-ti planifice calatoria in detaliu.

Acorda timp hobbyurilor tale

Din pacate, atunci cand muncim, devine destul de dificil sa acordam atentie lucrurilor care ne aduc bucurie. Momentul pensionarii este momentul in care te poti dedica in totalitate aspectelor care ti-au lipsit si lucrurilor pe care ti-ar fi placut sa le faci mai des.

Indiferent daca este vorba despre citit, drumetii, gradinarit, pictura sau voluntariat, profita de timpul liber pentru a te reintoarce la vechile tale pasiuni. Aceste lucruri nu doar ca iti vor aduce satisfactie, dar te vor ajuta, in acelasi timp, sa mentii un stil de viata activ.

Experimenteaza lucruri noi

Stimularea creierului, prin invatare constanta, este secretul unei vieti sanatoase. Daca pana acum ai fost nevoit sa te adaptezi unui mediu profesional antrenant, pensionarea nu trebuie sa insemne stagnare. Poti alege sa abordezi lucruri care ti-au starnit intotdeauna curiozitatea, dar pe care n-ai avut niciodata timpul necesar sa le explorezi pana in prezent.

Clasele de fitness sau yoga te pot ajuta nu doar sa ramai activ, ci si sa-ti asiguri un stil de viata sanatos din punct de vedere fizic si psihic. Implicarea in activitati de voluntariat iti ofera sentimentul de apartenenta si te ajuta sa contribui la binele comunitatii. In plus, nu exista niciodata un moment inoportun pentru a urma un curs de dezvoltare personala, pentru a incepe sa calatoresti sau pentru a-ti scrie memoriile.

A experimenta si a-ti pastra spiritul curios la orice varsta este un lucru esential pentru a avea o viata implinita. Totodata, multe dintre activitati nu sunt adresate cu precadere tinerilor, ci tuturor celor care au dorinta de a se dezvolta si de a experimenta constant.

Desi pentru multe persoane pensionarea reprezinta o schimbare semnificativa in stilul de viata, aceasta vine la pachet cu timp liber nelimitat si oportunitatea de a face, in sfarsit, lucruri care aduc satisfactie pe plan personal. Astfel, alege sa valorifici aceasta etapa a vietii acordand timp oamenilor dragi, pasiunilor tale si experientelor noi.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea