Social

#recunoastere droguri #cursuri antidrog #profesori #parinti

Profesorii si parintii din Romania urmeaza cursuri antidrog pentru a recunoaste diverse tipuri de droguri si simptomele consumatorilor

Profesorii din Romania sunt instruiti sa recunoasca diverse tipuri de droguri, dar si comportamentele celor care le consuma. Pentru a tine pasul cu traficantii, profesorii, dar si parintii care isi doresc pot participa la cursuri antidrog.

Deja, sute de cadre didactice au participat la cursurile predate de expertii antidrog, iar tot mai multi vor sa afle care sunt substantele periculoase pentru copii, precum si efectul acestora, pentru a-i putea actiona din timp.  In total, pana in prezent, au participat la aceste cursuri aproximativ 800.000 de parinti si profesori.

Multi dintre adulti au fost uimiti sa afle ca drogurile pot fi procurate de copii sub forma de acadele, jeleuri sau chiar sub forma de guma de mesecat. Acest lucru le face mult mai greu de depistat, iar elevii le pot tine la vedere fara ca nimeni sa se prinda ca au droguri in posesie.

"Drogurile usoare sunt accesibile si chiar se lauda cu asta. Parintii isi doresc sa se implice, dar sunt luati pe nepregatite. Nu au suficiente informatii, de aceea este bine sa mergem noi catre ei si sa le oferim informatii despre semnele adictiei.

Elevul nu mai este atent la ore, este plictisit, somnoros, incearca sa evite sarcinile scolare si face absente multe", a declarat Ioana Sandru, consilier scolar la un liceu de top din Capitala, pentru antena3.ro. In cabinetul acesteia, de-a lungul timpului, au venit cadre didactice, care nu stiau cum sa reactioneze, parinti neimformati, dar si elevi care au recunoscut ca au devenit consumatori de droguri.

Semnele consumului de droguri. Cum pot fi recunoscute substantele

In cadrul cursurilor, profesorii au flat ca, in cazul in care elevii consuma droguri, primele modificari apar in comportamentul acestora si abia apoi se observa schimbari fizice.

Mai mult, cadrele didactice au putut vedea cum arata noile substante interzise care sunt frecvent utiliate de elevi. Mai nou, pentru a nu atrage atentia nimanui, drogurile au forma de jeleuri, acadele si chiar suma de mestecat.

"Sunt sub forma de jeleuri, guma de mestecat, acadele, sunt foarte frumoase, dar fac foarte mult rau si de aceea de fiecare data cand le vedeti va indemn sa cititi pe ele si sa vedeti ce substanta contin. Am intalnim si parinti care cumpara vape-uri pentru copii lor de clasa a V-a", a precizat Ramona Dabija, director Agentia Nationala Antidrog. 

Specialistii au atras atentia si asupra faptului ca, multi elevi, apeleaza la nicotina. Aceasta este extrem de periculoasa si este comercializata la pliculete. Consumul acesteia este tot mai mare in randul copiilor.

"In cazul acelor pliculete, care se pun sub buza superioara, atunci ajunge o cantitate foarte mare de nicotina in organismul persoanei consumatoare. O cantitate mare din aceasta substanta poate duce la probleme cardiovasculare destul de grave", a declarat Bogdan Gheorghe, medic Agentia Nationala Antidrog, potrivit sursei citate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea