Social

#drept avort #constitutie #franta

Prima tara din lume care a declarat avortul ca fiind un drept constitutional

Franta a devenit prima tara din lume care a declara va avortul este un drept constitutional. Guvernul din Franta a afirmat ca aceasta masura a fost luata ca raspuns la inasprirea legislatiei din SUA privind avortul, relateaza Sky News.

 

Proiectul de lege a fost aprobat de parmant luni, dupa ce senatul francez a votat favorabil miercuri, 28 februarie.

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca guvernul se angajeaza sa "faca ireversibil dreptul femeilor de a face avort prin inscrierea acestuia in Constitutie”.

In introducerea proiectului, guvernul francez a declarat ca in SUA acest lucru este amenintat dupa ce Curtea Suprema a anulat in 2022, dupa 50 de ani, dreptul femeilor la avort.

Macron a mai precizat, in introducerea privind legislatia franceza ca: "Nu este nevoie de o lege care sa fie modificata: Din nefericire, acest eveniment (din SUA) nu este izolat: in multe tari, chiar si in Europa, exista curente de opinie care incearca sa impiedice cu orice pret libertatea femeilor de a-si intrerupe sarcina daca doresc”.

Niciunul dintre partidele politice fanceze nu a pus sub semnul intrebarii dreptul al avort. In Franta, dreptul la avort a fost dezincriminat in 1975.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea