Social

# educatie alimentara #liceeni # bucura-te de moment #gusta cu atentie

Peste 15.000 de liceeni din Bucuresti si din 9 judete participa la cea de-a IV-a editie a Programului „Gusta cu Atentie. Bucura-te de Moment."

La cea de-a IV-a editie a programului „Gusta cu atentie. Bucura-te de moment." participa un numar total de 15.140 de elevi din 57 de licee din Bucuresti si din 9 judete: Arges, Prahova, Covasna, Bacau, Hunedoara, Arad, Olt, Dolj si Gorj. Scopul principal al acestui proiect educational consta in a-i invata pe elevii din clasele a IX-a - a XII-a sa isi dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase, sa manance constient si sa acorde atentie etichetelor atunci cand aleg o gustare.

 

A IV-a editie a programului „Gusta cu atentie. Bucura-te de moment.” se desfasoara in perioada septembrie 2023 - iunie 2024, debutand cu cifre incurajatoare in privinta modificarii comportamentului alimentar al tinerilor din Romania. In contextul in care 59% dintre romani se confrunta cu supraponderabilitate si obezitate, iar 71% dintre tineri mananca gustari de doua ori pe zi, programul are un impact profund, responsabilizand adolescentii si oferind metode concrete de actiune pentru schimbari comportamentale de durata.

Programul „Gusta cu atentie. Bucura-te de moment.” se diferentiaza prin derularea de mini-campanii in scoli, creand un dialog pe termen lung cu adolescentii si raspunzand la provocarile si nelamuririle acestora privind alimentatia sanatoasa si mindful eating. Rezultatele programului pana in prezent indica o reusita in sensibilizarea adolescentilor cu privire la importanta cultivarii unor obiceiuri alimentare sanatoase pe viata.

Lansat in 2020, programul este derulat de catre Asociatia Suta la Suta Romanesc, fiind organizat in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Inspectorate Scolare din Bucuresti si din judetele Arges, Prahova, Covasna, Bacau, Hunedoara, Arad, Olt, Dolj si Gorj, cu Centrul de Cercetare in Management (CCM) din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si sustinut de compania Mondelēz International, lider pe piata globala a gustarilor.

„Asa cum astazi mediul online reprezinta pentru tineri una dintre cele mai importante surse de informatii si eticheta unui produs alimentar este o sursa la fel de buna pentru consumatorii de toate varstele. De la ingrediente pana la aditivi, arome si declaratie nutritionala, toate acestea reprezinta date extrem de importante atunci cand decidem ce vrem sa mancam. Intr-o lume din ce in ce mai plina de obezi, din pacate mai ales in randul tinerilor, trebuie sa invatam nu numai sa citim, dar sa si intelegem ce este scris pe etichete. Datorita implicarii autoritatii noastre in informarea permanenta a consumatorilor, a fost elaborat un ordin care aduce informatiile necesare si in locatiile de alimentatie publica nu numai pe etichetele produselor. Nu exista nicio scuza pentru a nu te informa in legatura cu ceea ce mananci. Poate face diferenta dintre sanatos sau bolnav, gras sau slab. Spre deosebire de parintii nostri care nu aveau toate informatiile la dispozitie in legatura cu produsele consumate, noi avem sansa printr-o simpla lecturare a etichetelor sa stim absolut tot. Cititi, nu doare!”, a declarat Horia Constantinescu, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Programul „Gusta cu atentie. Bucura-te de moment.” a castigat la categoriile Best CSR si Health & Wellness Campaign in cadrul Davos Communnications Awards care a avut loc in decembrie 2023.

Specialistii in nutritie, psihologi si mentori specializati in mindful snacking, invitati speciali, inclusiv artisti implicati in acest proiect, desfasoara o stransa colaborare pentru a garanta impactul mesajelor si pentru a stabili o conexiune autentica cu adolescentii.

Echipa de specialisti a proiectului este formata din Lidia Feher, coordonator proiect, Lidia Badila, coordonator regional al programului, Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs Romania, Mondelēz International si mentor in domeniul Mindful snacking, Florentina Balos-Cioropina, ambasadorul proiectului din partea Asociatiei Suta la Suta Romanesc, inspectori ANPC, Dr. Laura Davidescu, medic cu competente in Nutritie si Siguranta Alimentara, Madalina Preda, Professional Organizer | Chronic Disorganization Specialist® CVOP™️ | Time Management and Productivity Specialist | Speaker, Iulia Avadanii, psiholog, dezvoltare personala pentru tineri, Anca Ghinea,creator, Cornel Mihalache, mentor formator, Cosmin Natanticu si Jean Gavril, guest stars, Liviana Tane, scriitor, editor, consultant scriere creativa.

Echipa Centrului de Cercetare in Management (CCM) din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), condus de Prof. univ. dr. habil. Elena - Madalina Vatamanescu, elaboreaza instrumentul de cercetare pentru proiectul „Gusta cu Atentie. Bucura-te de Moment.", 805 raspunsuri ale elevilor la chestionarul online fiind inregistrate pana la data de 1 februarie. Echipa este coordonata de Conf. univ. dr. Andreea Mitan, Director Executiv al CCM, doctor atat in Stiintele Comunicarii, cat si in Management, alaturi de Dr. Elena Dinu si Drd. Victor-Emanuel Ciuciuc, cu expertiza in domeniile marketing, branding si CSR.

In cadrul celor trei editii anterioare, peste 15.000 de elevi si 617 cadre didactice din 30 de licee din diverse regiuni ale tarii, precum Bucuresti si judetele Sibiu, Alba, Brasov, Iasi, Cluj si Mures, au participat la workshop-uri si intalniri online.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea