Social

#zile libere 2023 #zile libere august #minivacanta #guvern #romani #zile libere

O noua minivacanta pentru romani. Guvernul a stabilit! Vor fi 4 zile libere!

Urmeaza o noua minivacanta pentru romani, la jumatatea lunii august. Guvernul a decis ca romanii se se bucure de doua zile libere, legate de weekend.

 

 

Mai exact, romanii se vor bucura pe 15 august, cand este sarbatorita Adormirea Maicii Domnului, de o zi libera. Deoarece anul acesta sarbatoarea pica intr-o zi de marti, Guvernul a stabilit sa se faca o punte cu weekendul, declarand libera si ziua de luni, 14 august.

Prin urmare, romanii se vor bucura de patru zile libere in perioada 12-15 august.

Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 sa fie zi libera!

"Guvernul a stabilit, printr-o hotarare, ca ziua de 14 august 2023 sa fie zi libera pentru salariatii din institutiile si autoritatile publice, avand in vedere ca acestea se situeaza intre zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, conform Codului Muncii, si zile de repaus saptamanal.

Decizia de a stabili zilele libere la inceputul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luata potrivit Codului Muncii, astfel incat angajatorii si angajatii sa isi poata stabili si previziona zilele libere pentru intregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza procesului de productie sau specificului activitatii si nici magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in ziua de 14 august 2023 sau participantilor in aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finantelor se vor efectua operatiuni de incasari si plati, operatiuni de plati privind serviciul datoriei publice, precum si eventualele operatiuni de debitare dispuse de Comisia Europeana din contul de resurse proprii in lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitatile/subdiviziunile administrativ teritoriale care in data de 14 august 2023 au obligatii de plata scadente la imprumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadentarelor anexate la conventiile de imprumut, vor lua din timp masurile necesare in vederea efectuarii platii sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilelor libere, institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la data de 31 august 2023, potrivit planificarilor stabilite", se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii.

Toti romanii au liber pe 15 august. Ce se intampla cu cei care lucreaza in aceasta zi

Desi pentru angajatii din sectorul public, minivacanta va fi mai lunga cu o zi, lucru care nu se aplica si la privat, toti romanii au liber pe 15 august, zi declarata sarbatatoare legala.

Exista insa si persoane care nu pot beneficia de o zi libera pe 24 ianuarie. Este vorba despre persoanele din sistemul sanitar, jurnalisti si alti angajati din industriile esentiale.

Aceste persoane, potrivit Codului Muncii, trebuie sa primeasca zile libere compensatorii in urmatoarele 30 de zile, iar in cazul in care nu pot primi liber, trebuie sa primeasca un spor de cel putin 100% din salariul de baza.

Cate zile libere mai avem in 2023

Potrivit Codului Muncii, angajatii romani mai au parte de doar 4 zile libere, declarate sarbatori legale, pana la finalul anului 2023. Iata care sunt acestea:  

  • 15 august / marti - Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie / joi - Sfantul Andrei;
  • 1 decembrie / vineri - Ziua Nationala a Romaniei;
  • 25 si 26 decembrie / luni si marti - Craciunul.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea