Social

#tezaur monetar #tezaur #descoperire arheologica #comoara #descoperire #turda #arheologi

O comoara a fost descoperita in centrul unui oras din Romania, in timpul unor lucrari de modernizare

Lucrarile de modernizare facute in centrul unui oras din Romania au dus la descoperirea unei adevarate comori. "Prin aceasta descoperire acoperim o perioada istorica", transmit istoricii.

O comoara a fost descoperita in centrul orasului Turda, din Romania, in timpul unor lucrari de modernizare.

Arheologul Paul Chiorean a descoperit un adevarat tezaur, compus din sute de monede stravechi, in vara anului trecut. Cu toate acestea, informatiile au fost facute publice abia acum.

Tezaurul gasit de arhitect in data de 23 iunie, contine aproape 400 sute de monede, batute in Regatul Ungariei.  

“Lucrarile de modernizare a centrului istoric din Turda prin proiectul: „Revitalizarea spatiului pietonal din centrul istoric al municipiului Turda” au impus o cercetare in zona fostului cor al bisericii reformate din Turda Veche (demolat la mijlocul secolului al XVIII-lea). Pe data de 23 iunie 2023 arheologul turdean, drd. Paul Chiorean a descoperit un tezaur monetar care se adauga celor 13 tezaure existente in patrimoniul muzeului turdean incadrate cronologic intre secolele al XI-lea si al XVIII-lea descoperite intamplator in Turda si proximitate.

Tezaurul este compus din 397 de piese. Cu exceptia unui obol din cupru, restul au fost realizate din argint in monetariile ce functionau in Regatul Ungariei. Monedele au fost curatate, restaurate, determinate si analizate de un colectiv de specialisti de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Muzeul de Istorie Turda.

Aceasta descoperire este una de importanta majora deoarece atesta functionarea lacasului de cult in context cu documentele care mentioneaza prezenta ordinului eremitilor augustinieni la Turda inca din timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou (1331). Este singurul tezaur medieval descoperit in cadrul unei cercetari arheologice (si nu intamplator!) la Turda. Mai mult, prin aceasta descoperire acoperim o perioada istorica pentru care nu detinem bunuri culturale cu valoare atat de insemnata.

In componenta tezaurului au fost identificate mai multe nominale si emitenti precum: sase grosi de la Ludovic I de Anjou (1346-1351); 19 denari de la Carol Robert de Anjou (1327-1342); Ludovic I de Anjou (1343) si orasul Buda (1354-1357)]; 21 dinari sarbesti de la Stefan II Kotromanić (ban al Bosniei; 1322-1353); Stefan Uroš III Dečanski (1322-1331); Stefan Uroš IV Dušan (1331-1335); 6 oboli de la Carol Robert de Anjou (1330-1336) si Bela IV (1235-1270) si 339 denari parvi de la Carol Robert de Anjou (1330-1336). In componenta lotului de monede au fost identificate sase falsuri de la Carol Robert de Anjou (1330-1336) si Bela IV (1235-1336)].

Cercetarile arheologice au fost coordonate de colectivul MIT format din: dr. Dan Matei (responsabil stiintific), dr. Horatiu Groza, drd. Paul Chiorean, dr. Gabriel Andreica si dr. Ioana Marincean.

Ne propunem ca in urmatoarea perioada sa aducem in atentia celor care ne urmaresc activitatea mai multe informatii care sa alcatuiasca tabloul complet al descoperirilor arheologice identificate in cadrul cercetarilor arheologice preventive derulate intre anii 2022-2023 la bisericile medievale din centrul istoric al Turzii, in contextul proiectului deja mentionat.”

FOTO: facebook.com/muzeulturda

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea