Social

#examen admitere liceu #evaluare nationala #admitere liceu #bacalaureat #examen #modificari invatamant

Noi modificari in invatamant! Se schimba examenul de Bacalaureat, dar si admiterea la liceu

Se fac noi modificari in invatamant. Se va schimba examenul de Bacalaureat, dar si modul de admitere la liceu, potrivit unui proiect de lege promulgat marti. 

 

Elevii vor da examen de admitere la liceu 

Elevii vor sustine, potrivit noii legi a edcatiei, examen de admitere la liceu. Insa, acest lucru nu va duce la eliminarea examenului de Evaluare Nationala, acesta ramanand obligatoriu.

Proiectul de lege prevede ca, in baza rezultatelor de la evaluarea nationala, absolventii clasei a VIII-a vor fi repartizati la licee. Cu toate acestea, pentru maximum 50% din numarul de locuri atribuite prin planul de scolarizare, liceele vor putea organiza concurs de admitere in clasa a IX-a (doar pentru anumite specializari sau pentru toate specializarile). 

Mai mult decat atat, pana la 10% dintre locuri vor fi ocupate fara concurs, pe baza rezultatelor obtinute la evaluarea nationala si, conform optiunilor exprimate, prin repartitie computerizata, de catre elevi cu dizabilitati si/ sau cerinte educationale speciale si de catre elevi de etnie roma. 

Dupa organizarea concursului si repartizarea in urma acestuia, locurile ramase neocupate vor fi atribuite pe baza rezultatelor obtinute la evaluarea nationala, conform optiunilor exprimate de elevi, prin repartitie computerizata, scrie avocatnet.ro

Concursul de admitere va avea doua probe, stabilite la nivelul unitatii de invatamant, care vor trebui sa vizeze discipline aferente profilului sau specializarii. 

Aceasta schimbare va avea loc incepand cu generatia care intra in clasa a V-a in anul scolar 2023-2024.

Schimbari la examenul de Bacalaureat 

Vor aparea schimbari si in cazul examenului de Bacalaureat. 

In primul rand, apare bacalaureatul tehnologic si se introduce o proba ce vizeaza competentele de baza. 

Absolventii invatamantului liceal vor primi diploma de absolvire, foaia matricola si, dupa caz, un certificat de calificare profesionala de nivel 3 sau 4, parte a portofoliului educational, care atesta finalizarea studiilor liceale si care confera dreptul de acces, in conditiile legii, pe piata muncii.

De asemenea, absolventii de liceu care vor sustine si promova examenul de Bacalaureat, vor obtine diploma care la da dreptul sa urmeze studii in invatamantul superior. 

O alta modificare consta in aparitia unei proble scrise, obligatorii, pentru evaluarea competentelor de baza, complementare profilului. Pentru profilul umanist, filiera teoretica, proba scrisa va viza evaluarea cunostintelor la matematica/ fizica/ chimie/ biologie, in timp ce pentru profilul real, filiera teoretica, proba scrisa va avea scopul evaluarii competentelor de baza, la alegere, la una dintre disciplinele: istorie, geografie, logica, psihologie, sociologie, economie, filosofie sau religie. 
 
Pe langa proba privind competentele de baza, examenul de bacalaureat va mai avea si o proba orala de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (plus materna, dupa caz), proba scrisa la Limba si literatura romana sau materna, doua probe de evaluare a competentelor lingvistice la doua limbi de circulatie internationala si doua probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializarii, pe baza standardelor nationale de evaluare. 

Pentru ca proiectul sa intre in vigoare, trebuie sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea