Social

#Mosii de toamna #Sambata Mortilor

Mosii de Toamna. Traditii si obiceiuri in Sambata Mortilor

Sambata, 4 noiembrie, romanii sarbatoresc Mosii de Toamna sau Sambata Mortilor. Aceasta sarbatoare precede inceperea Postului Craciunului.

 

De regula, aceasta sarbatoare pica, fie in ultima sambata din octombrie, fie in prima sambata din noiembrie.

In popor, Mosii de Toamna sunt asociati cu Sfantul Dumitru si mai sunt numiti si "Mosii de Sumedru".

Traditii si obiceiuri in Sambata Mortilor sau Mosii de Toamna

De Sambata Mortilor sau Mosii de Toamna, credinciosii fac pomenirea celor adormiti. Acestia merg la biserica, se roaga si impart bucate pentru cei dragi. Apoi, merg la cimitir, unde asaza ofrande pe mormintele celor dragi si, langa cruce, asaza lumanari aprinse si tamaie.

CITESTE SI: Cum se prepara coliva in mod corect si de ce este important sa speli graul in 9 ape

Astfel, de Sambata Mortilor, credinciosii merg la biserica cu coliva, prescure sau colac, o sticla de vin si pachete cu diverse alimente pentru impartit.

Este important sa stii ca in aceasta zi NU se impart tigari, alcool (altul decat vinul rosu sfintit la biserica), sau haine si obiecte care au apartinut persoanei decedate.

Traditii si obiceiuri de Mosii de Toamna. Ce sa nu faci astazi

Pentru a avea noroc si sanatate, oamenii respecta o serie de obiceiuri si traditii in aceasta zi.

Se spune ca astazi trebuie sa fim impacati cu toti oamenii si sa nu mai existe motive de ura. Cu alte cuvinte, trebuie sa ii iertam pe semnii nostri. De asemenea, oamenii trebuie sa se imbrace in straie curate, iar femeile trebuie sa-si tina capul acoperit. De asemenea, astazi nu trebuie sa te certi cu nimeni.

De Sambata Mortilor, sub nicio forma, nu trebuie sa speli haine sau sa faci munci casnice.

Tot astazi, finii merg la nasi cu colacei, obicei care anticipeaza darul colacilor mari, pe care finii ii duc nasilor, de Craciun.

Astazi nu se da cu matura, pentru ca se ridica praful si ajunge in ochii celor adormiti. Nici gunoiul nu se arunca, pentru a nu ajunge in mancarea celor decedati.

Se spune, de asemenea, ca in aceasta noapte sufletele mortilor colinda neincetat. Prin urmare, traditiile spun ca oamenii trebuie sa stea in case.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea