Social

# noi materii # legile invatamantului #card de elev #noul an scolar #modificari

Modificari in noul an scolar. Materii noi, mai putini elevi in clase si cardul de elev. Ce se intampla cu bursele si care sunt noile criterii de acordare

Noul an scolar 2023-2024 incepe cu modificari importante pentru elevi. Noile legi ale Educatiei, care au intrat in vigoare la inceputul lunii septembrie anunta schimbari. Printre acestea se numara cardul de elev si modul de oferire al burselor, dar si faptul ca elevii pot fi exmatriculati.

Exmatricularile, din nou posibile

Dupa ce anul trecut exmatricularile se eliminasera, acestea nemaifiind posibile in nicio situatie, acum lucrurile se schimba. Elevii pot fi, din nou, exmatriculati. Insa acest lucru se poate intampla numai in situatii doarte grave, iar elevul are dreptul de a contesta decizia si de a se apara.  

Mai putini elevi in clasa si noi materii

De asemena, printre noile de modificari se numara si faptul ca in clase vor fi mai putini elevi. De asemenea, vor fi introduse materii noi, unele obligatorii, altele optionale. Printre materiile obligatorii se numara "Istoria evreilor. Holocaustul", materie studiata in clasa a 11-a si "Istoria comunismului din Romania", dar programa scolara inca nu a fost aprobata.

O materie optionala, pentru care nu a fost inca aprobata programa este "Istoria, robia si deportarea romilor".

Cardul de elev. Ce este si de ce trebuie sa-l aiba elevii la ei

O alta schimbare importanta este introducerea cardului national de elev. Acesta este distribuit gratuit elevilor si este nominal. In baza acestuia, elevii pot beneficia de privilegii prevazute in legile educatiei si facilitati oferite de operatori economici (acestia pot oferi, atunci când nu sunt obligați de lege, facilități elevilor, in baza cardului)

Acordarea de burse elevilor

Se schimba si modul de acordare al burselor. Daca pana acum bursele de merit se acordat cu conditia ca media de la purtare sa fie de minim 9.50, acum media trebuie sa fie de 10. Astfel, cei care au mai putin de 10 la purtare, nu vor mai beneficia de burse.

De asemenea, in cazul elevilor orfani de un singur parinte, nu se va mai acorda automat bursa sociala. Acest ajutor va fi conditionat de venitul familiei. 
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea