Social

#codul rutier # schimbari codul rutier #modificari codul rutier

Modificari importante in Codul Rutier 2023. Sunt afectati toti soferii, pietonii si biciclistii

S-au facut noi modificari in Codului Rutier 2023! Aceste modificari ii viseaza pe soferii de toate varstele, pe viitorii soferi, dar si pe pietoni si biciclisti.

Propunerea legislativa care schimba numeroase reguli a fost depusa la Senat si urmeaza sa fie adoptata.

Noi schimbari in Codul Rutier 2023

Codul Rutier 2023 vine cu noi schimbari chiar la final de an. Sunt afectati viitorii soferi, soferii tineri, dar si restul participantilor la trafic, precum biciclistii si pietonii. Iata care sunt cele mai importante schimbari pe care treuie sa le cunosti.

Se mareste numarul de ore pentru scoala de soferi

Cei care vor sa obtina un carnet de sofer trebuie sa stie ca se mareste numarul de ore pentru scoala de soferi. Astfel, se majoreaza numarul de ore pentru pregatirea teoretica si practica pentru categoria B, de la 20 la 25 de ore, respectiv de la 35 la 45 de ore.

Daca legea va fi adoptata, scoala de soferi se va scumpi, deoarece o sedinta de conducere este platita la ore si costa, in medie, 150 de lei, ora.

Soferii tineri nu au voie sa conduca masini puternice

Una dintre cele mai radicale modificari propuse este aceea a interzicerii dreptului de a conduce masini cu mai mult de 100 cai putere (CP) tinerilor de pana in 21 de ani si celor care au permis categoria B de mai putin de un an, scrie avocat.net.

Modificari pentru pietoni, biciclisti si trotinetisti

Schimbarile din Codul Rutier nu ii priveste doar pe soferi, ci si pe pietoni, pe biciclisti si pe trotinetisti, precum:

In privinta pietonilor, biciclistilor si conducatorilor de trotinete, legea interzice utilizarea telefonului mobil sau a oricaror dispozitive de inregistrare sau redare de texte, foto sau video care le pot distrage atentia de la vehicule, trenuri, amenajari rutiere, semnale sonore si luminoase sau indicatii ale politistilor, potrivit sursei citate.

De asemenea, a fost introdus in legea rutiera,  un concept de preventie, prin care politistii rutieri opt efectua misiuni de indrumare si de informare a participantilor la trafic privind regulile de circulatie.

De asemenea, politia rutiera are obligatia de a avertiza conducatorii auto de prezenta radarelor in trafic.

Se vor instala mai multe semafoare in intersectii, pentru drumurile care au minim doua benzi de circulatie pe sens si se vor realiza refugii pentru pietoni.

In zonele aglomerate, precum piete, targuri, scoli, unitati sanitare, etc, se vor monta parapete de protectie si se vor realiza amenajari rutiere pentru reducerea vitezei masinilor. In acest fel se doreste protejarea pietonilor si vitarea accidentelor nedorite.

Legea a fost depusa la Senat. Pentru a intra in vigoare trebuie sa fie adoptata de Parlament, promulgata de presedinte si apoi publicata in Monitorul Oficial. Pana atunci, este posibil sa sufere modificari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea