Social

#vaccinare rujeola #epidemie de rujeola #romania #ministerul sanatatii

Ministerul Sanatatii: Epidemie de rujeola in Romania. Spitalele, pline de sute de pacienti infectati

 

Ministerul Sanatatii a declarat, marti seara, epidemie de rujeola in Romania. Epidemia a fost declarata din cauza numarului foarte mare de infectari si spitalizari din spitalele de pediatrie si boli infectioase.

Sute de copii sunt internati, in prezent, cu rujeola, in spitalele din toata tara.  Doar spitalele de boli intectioase primesc zilnic, intre 10 si 20 de pacienti infectati. Cel mai grav este ca exista sute de pacienti internati, iar dintre acestea, cateva zeci se afla in stare grava. In total, insa, sunt aproximativ 2.000 de cazuri diagnosticate, la nivel national.

Avand in vedere cresterea ingrijoratoare a cazurilor de rujeola, precum si numarul mare de spitalizari in sectiile de pediatrie si boli infectioase al copiilor infectati, Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel national, pentru a face posibila vaccinarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 9 si 11 luni, precum si recuperarea celor nevaccinati sau cu schema de vaccinare incompleta.

In acest moment, se inregistreaza aproape 2.000 de cazuri la nivel national, in 29 de judete.

De asemenea, Ministerul Sanatatii va derula o campanie de informare a parintilor, impreuna cu medicii de familie, pentru o mai buna aderenta la programul de vaccinare.

Rujeola este o boala infectioasa, care se transmite cu usurinta mai ales la copiii nevaccinati, iar, uneori, evolutia este grava si pot aparea complicatii.

Mentionam ca acoperirea vaccinala cu prima doza, la nivel national, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situandu-se pe un trend descrescator de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Nationale de Vaccinare are in vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sanatatea publica, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.”, este mesajul transmis de Ministerul Sanatatii.

Cazurile de rujeola sunt in crestere atat in Institutul Matei Bals sin Bucuresti, cat si la Spitalul Victor Babes. Si spitalele de pediatrie din Capitala au inregitrat cresteri in randul pacientilor care sunt inffectati cu rujeola.

Doar la institutul Matei Bals, din Bucuresti, dunt internati peste 50 de pacienti cu rujeola, dintre care, jumatate sunt adulti.

Situatia este similara si la Spitalul Victor Babes. Aici sectia de pediatrie este plina de pacienti care au rujeola, iar zilnic, sunt internati 7-8 pacienti, de toate varstele, cu rujeola, toti fiind nevaccinati.

Cazurile de rujeola sunt in crestere deoarece parintii nu-si mai vaccineaza copiii, sustin medicii. Vaccinul ROR (rujeola, oreon, rubeola) se face la varsta de 1 an si la 5 ani, insa multi parinti evita sa-si vaccineze copiii.

Doar 78% dintre copiii de un an sunt vaccinati si 62% dintre cei de 5 ani. Potrivit statisticilor, in ultimii 10 ani, trendul vaccinarilor este in scadere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea