Social

# teste pisa #romania analfabeta #romania educata #pisa

Romania analfabeta! Dezastru la testele PISA. Doar bulgarii ne mai intrec la prostie

Romania educata este, de fapt, Romania analfabeta! Romania s-a clasat pe penultimul loc la testele PISA, in Europa, fiind depasita doar de Bulgaria. La nivel mondial, Romania se afla pe locul 45 din 81.

 

Jumatate din elevii din Romania, de 15 ani, sunt analfabeti functional. Desi acest lucru se stia, este dovedit inca o data de rezultatele testelor PISA.

Testarea PISA (Programme for International Student Assessment) reprezinta cel mai amplu studiu international de comparare a performantelor scolare. Testarea se desfasoara o data la trei ani si masoara abilitatile elevilor de 15 ani, la matematica, citire si stiinte. 

Scorurile obtinute de Romania sunt similare cu cele din 2018, dar mai mici fata de 2012 sau 2015. Romania a obtinut un scor total de 428 de puncte, din 600. Asta inseamna un nivel doi, similar cu nota 6-7.

Romania este una dintre cele mai slab pregatite tari din Europa, in ceea ce priveste educatia, pe ultimul loc aflandu-se Bulgaria.

Elevii romani nu au competente minime necesare. Doar 4% din elevii Romania au scoruri de inalta performanta, iar 49% se inscriu in zona analfabetismului functional.

Este cu atat mai grav cu vat 42% dintre elevii de 15 ani citesc greu sau nu inteleg ce au citit.  

Din totalul de 81 de tari care au participat la testare, Romania se afla pe locul 45 sau 48, in functie de materie.

Primele 10 locuri sunt ocupate de Singapore, Japonia, Korea, Estonia, Elvetia, Canada, Olanda, Irlanda, Belgia si Danemarca. Regatul Unit al Marii Britanii se afla pe locul 11, iar Statele Unite ale Americii pe locul 31.

La polul opus, ultimele 10 locuri, cu scoruri cuprinse intre 365 si 226 de puncte se afla: Maroc, Uzbekistan, Iordan, Panama, Filipine, Guatemala, El Salvador, Republica Dominicana, Paraguay si Cambodgia.

Ministrul Educatiei, declaratii halucinante: “Romania nu a inregistrat pierderi semnificative”

Ministerul Educatiei, Ligia Deca, face declaratii halucinante, incercand sa arate lumii partea plina a paharului care nu exista, sustinand ca spre deosebire de alte state care au inregistrat scaderi, Romania se mentine la aceleasi valori ca anii trecuti.

"Scorurile medii obtinute de elevii din Romania in 2022 au fost similare cu cele inregistrate in 2018 la matematica, lectura si stiinte. Spre deosebire de multe alte state, Romania nu a inregistrat pierderi semnificative in performantele elevilor, ceea ce demonstreaza ca avem un sistem de educatie rezilient si ca tara noastra a reusit sa reduca impactul pandemiei", a sustinut Deca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea