Social

Mii de straini lucreaza pe aeroporturile britanice fara sa fie verificati

Guvernul de la Londra sustine ca verificarea angajatilor de alta nationalitate ar dura prea mult.

Paza buna trece primejdia rea. Dar nu si pentru autoritatile britanice. Ba, mai mult, Executivul britanic pare ca le ofera o invitatie nescrisa teroristilor, cel putin pe aeroporturile din Regatul Unit.

Presa britanica a dezvaluit ca mii de straini care lucreaza in diverse zone din aeroporturile din Regat, chiar si in cele de maxima securitate, nu sunt verificati ceea ce poate constitui o scapare destul de grava avand in vedere pericolul producerii unor atentate.

Astfel, in pofida avertismentelor potrivit carora teroristii incearca sa recruteze persoane care lucreaza in zona terminalelor, avand acces direct la avioane si bagaje, autoritatile nu au verificat antecedentele muncitorilor straini, informeaza „The Telegraph".

Spre exemplu, chiar daca o persoana a fost condamnata pentru detinere de arme de foc sau explozibili in statul sau de provenienta, ea ar putea fi angajata fara probleme la incarcarea bagajelor pe aeroportul Heathrow sau Gatwick, sau pe orice alt aeroport. Riscul ca organizatiile criminale sa profite de aceasta scapare in cadrul sistemului de securitate este foarte mare, avand in vedere ca au la dispozitie o larga paleta de angajati.

In prezent, aproximativ 200.000 de persoane sunt angajate pe aeroporturi, in magazine, cafenele sau ca agenti de salubrizare in zona de imbarcare, precum si la manipularea bagajelor sau servicii de paza.
O sarcina prea dificila

In ciuda semnalului de alarma tras de presa britanica si avand in vedere o serie de cazuri in care au fost retinuti din randurile angajatilor o serie de teroristi sau suspecti de terorism, guvernul a raspuns ca nu vrea sa supuna strainii la verificari , deoarece acest proces ar dura prea mult si ar implica o serie de proceduri complicate intre sistemele judiciare din diferite state.

Eroarea din cadrul sistemului de securitate a fost insa aspru catalogata de o serie de politicieni britanici. Dezvaluirea a fost calificata drept „absolut uimitoare” de catre parlamentarul conservartor, David Davis, care a cerut „verificari totale si rapide”, mai noteaza sursa citata.

„Este o nebunie sa ai un sistem elaborat pentru verificarea angajatilor britanici dar sa ignori complet potentialele probleme pe care le pot produce o persoana din alt stat”, comenteaza, la randul sau, Chris Huhne, deputat liberal-democrat.

Chiar daca autoritatile par sa nu miste deocamdata nici un deget pentru a impiedica acest pericol latent, mobilizarea a venit din partea altora. Mai exact, a pilotilor care au cerut ca toti cei care sunt suspectati ca ar avea antecedente penale sa nu le mai fie permis accesul in zona de zbor, de maxima securitate, informeaza „Telegraph”.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea