Social

Flacara Olimpica arde pe Everest

Alpinistii au escaladat cel mai inalt varf, pentru a duce torta pe Acoperisul Lumii. Alpinista tibetana Cering Wangmo a fost cea care a urcat pe varful de 8.848 de metri, eveniment sarbatorit in China, dar criticat de militantii protibetani.

Flacara Olimpica a atins, ieri-dimineata, la ora locala 09.18 (04.18 ora Romaniei), cel mai inalt varf din lume, cu trei luni inaintea debutului Jocurilor Olimpice. Torta a fost purtata de un grup de alpinisti, iar ultimul care a asezat-o pe varf este de origine tibetana. Chinezii au realizat o torta speciala care sa reziste la temperaturile extrem de scazute, dar mai ales la vanturile puternice ce rascolesc "acoperisul lumii".

"O singura lume, un singur vis", a strigat Nima Cering, capitanul alpinistilor, in momentul in care torta a ajuns la baza ultimei bucati de gheata ce mai trebuia escaladata, si care se termina in cel mai inalt loc de pe planeta. Fraza este de altfel sloganul Jocurilor Olimpice ce vor incepe la Beijing in 8 august 2008.

Pregatiri speciale

Dupa inca sase ore, echipa formata din 19 persoane, imbracate in costume speciale pe care se puteau vedea logourile Jocurilor Olimpice, au reusit sa duca torta pe Everest. Conform CNN, la inceput echipa a numarat aproape 50 de persoane, insa doar 19 au fost alesi sa parcurga ultima etapa a traseului.

Torta care a ajuns pe Everest nu este aceeasi cu cea care a facut inconjurul lumii , in vazul tuturor, insa organizatorii au dat asigurari ca focul este cel original. Principala torta nu a putut fi carata pe munte, deoarece au existat temeri ca vremea nefavorabila ar putea sa o stinga.

Focul care a ajuns pe Everest a fost purtat intr-o cutie speciala. Pe masura ce echipa se apropia de varf, torta speciala a fost aprinsa cu focul din cutie. Informatiile oficiale sustin ca respiratia celor care au escaladat muntele putea fi auzita foarte clar, in momentele cele mai grele ale catararii. Liderul echipei de alpinisti a purtat in permanenta un steag tibetan de rugaciune .

Cering Wangmo a urcat ultimii metri

Ultimul alpinist care a purtat torta a fost Cering Wangmo, o sportiva tibetana, ce a urcat in tacere ultimii metri ce o mai desparteau de varf. In tot acest timp, ceilalti membri ai grupului fluturau steaguri olimpice sau chinezesti.

"Am reusit", a fost strigatul care a izbucnit apoi din toate piepturile. "Nu am destul oxigen", s-a auzit soapta unei persoane. "A fost foarte dificil", a declarat apoi Li Zhixin, cel care fusese coplesit de emotie si de lipsa oxigenului, situatie caracteristica altitudinilor inalte. In momentul in care echipa a ajuns in varf, erau -30 de grade Celsius, conform BBC. Echipa a cuprins deopotriva sportivi chinezi, cat si tibetani, dar si studenti.

Capitanul grupului, Nyima Cering, este tibetan, in timp ce secundul sau este chinez. Flacara principala va ajunge in noi locuri din China, pentru a se intoarce la Beijing la 6 august, cu doua zile inaintea deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice.

Traseu sinuos

Flacara Olimpica a facut in ultimele luni inconjurul lumii, insa a fost primita cu ostilitate in majoritatea locurilor de pe glob. Astfel, au avut loc proteste, ale protibetanilor, impotriva regimului de la Beijing in principalele orase ale lumii, cum ar fi Londra, Paris, San Francisco sau Tokyo.

De altfel, chiar ieri au avut loc proteste in capitala Japoniei, cu ocazia vizitei presedintelui chinez Hu Jintao. In urmatoarele luni, torta olimpica va face un tur aproape complet al principalelor orase sau locuri simbolice din China.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea