Social

#temperaturi de 39 de grade #luna lui cuptor #canicula in Romania # avertizare de canicula

Luna lui cuptor isi intra in drepturi! Avertizare de canicula pentru urmatoarele zile. Temperaturi de 39 de grade

Luna iulie este cunoscuta in popor si ca luna lui cuptor, deoarece este cea mai calduroasa luna din an. Se pare ca si in acest an, iulie va fi o luna cu temperaturi caniculare. Administratia Nationala de Meteorologie a emis deja o alerta de canicula pentru urmatoarele zile. Cu toate acestea meteorologii avertizeaza ca zilele caniculare vor urma si in weekend, dar si in curul saptamanii viitoare, iar temperaturile vor ajunge si chiar vor putea depasi 39 de grade.
 

In intervalul 10 - 14 iulie, asupra Romaniei se va abate un val de caldura ce va aduce canicula si un disconfort termic ridicat.

 „Luni, valul de caldura si canicula vor cuprinde Banatul si Oltenia, iar in zilele urmatoare se vor extinde si in Muntenia, Dobrogea, sudul si centrul Moldovei, Transilvania si Crisana. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 34 si 37 de grade si disconfortul termic se va accentua in special in zonele de campie, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.”, avertizeaza ANM.

Urmeaza saptamani de foc in Romania

Nu vom scapa insa de canicula dupa 14 iulie. Urmeaza saptamani caniculare pe tot teritoriul tarii. Temepraturile vor fi deosebit de mari, in special in sudul si estul tarii, unde mercurul din termometre va ajunge la 39 de grade la umbra, si chiar poate depasi aceasta valoare.

Daca pana acum am avut parte de ploi, acestea vor fi deficitare in urmatoarea perioada, existand riscul sa ne confruntam cu seceta, mai ales in sudul si vestul tarii.

CITESTE SI: Avertizare de canicula! Cum sa te protejezi de temperaturile extreme. Sfaturile echipelor de salvare

Ce temperaturi ne asteapta in urmatoarea perioada, potrivit meteorologilor

„Vom depasi frecvent 35-36 de grade mai ales in Campia Romana si cam toata saptamana, disconfortul termic va fi unul ridicat in aceste zone. Ne referim la Oltenia, la Banat, la Muntenia, sudul Moldovei si partea continentala a Dobrogei.

Cu siguranta, mai ales de marti incolo, indicele temperatura-umezeala va atinge si chiar va depasi pragul critic de 80 de unitati. Practic, in aceste zone vor fi zile, mai ales miercuri si joi, cand temperaturile resimtite vor putea sa depaseasca la amiaza 40 de grade Celsius. 

Nu scapam in totalitate de furtuni. Deocamdata, maine si poimaine mai degraba in zona de munte ar putea sa apara niste averse si descarcari electrice, dar in limite normale si mai ales in Carpatii Orientali si Meridionali, ceva probleme am putea avea joi si vineri", a spus Mihai Timu, meteorolog, pentru Antena3 CNN.ro.

Prognoza meteo pe o luna

Canicula continua pana cel putin la inceputul lunii august, potrivit prognozei ANM.

Vremea in saptamana 10 - 17 iulie

Avertizarea de canicula si disconfort termic ridicat, anuntata astazi de ANM,  va continua pana cel putin pe 17 iulie, avertizeaza meteorologii. Potrivit acestora, valorile termice vor fi mai ridicate decat cele specifice pentru aceasta saptamana, pe intreg teritoriul Romaniei, dar cu o abatere termica pozitiva usor mai accentuata in regiunile sudice.  Cu exceptia nord-vestului extrem al tarii unde regimul pluviometric va fi local excedentar, cantitatile de precipitatii vor fi deficitare, mai ales in sudul tarii si la munte.

Vremea in saptamana 17 - 24 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decat cele normale pentru acest interval la nivelul intregii tari, dar mai ales in sud si sud-est. Cantitatile de precipitatii vor fi deficitare in jumatatea vestica a tarii, dar mai ales in zona montana aferenta, iar in rest vor fi in general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Vremea in saptamana 24 – 31 iulie 2023

Temperaturile medii vor fi usor mai ridicate de cat cele normale pentru acest interval in cea mai mare parte a tarii, dar mai ales in regiunile sud-estice. Regimul pluviometric se va situa in general in jurului celui normal pentru aceasta perioada, in toate regiunile.

Vremea in saptamana 31 iulie – 7 august 2023

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru aceasta saptamana, pe intreg teritoriul Romaniei, dar mai ales in sud-estul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi usor excedentare in regiunile nordestice, iar in rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea