Social

#umilire eleva #eleva #bacalaureat #inchisoare #profesor

Judecatorii au dat sentinta in cazul profesorului care a umilit o eleva la BAC: “Du-te la ma-ta dupa buletin, nesimtito!”

Un cadru didactic a fost plasat sub acuzare pentru comportament abuziv in calitate de presedinte al unei comisii de examinare pentru examenul de Bacalaureat. Acesta a insultat o eleva care s-a prezentat la examen cu permisul auto deoarece pierduse buletinul cu doar cateva zile inainte, timpul fiind prea scurt pentru a-l inlocui cu unul nou.

La vederea permisului de conducere, cadrul didactic a avut un comportament deosebit de violent nu doar cu eleva ci si cu restul persoanelor aflate in comisia de examinare. Totul s-a petrecut in 2017. Pentru acest comportament profesorul a fost dat in judecata, iar sentinta a fost data de judecatori abia acum, 6 ani mai tarziu. Profesorul a primit patru luni de inchisoare cu suspendare.

Incidentul nefericit a avut loc in 2017 la Colegiul Tehnic din Radauti, starnind furie atat printre elevi cat si printre cadre didactice. Eleva si-a pierdut buletinul cu doar cateva zile inainte de sustinerea examenului de matematica.

Eleva i-a explicat situatia in care se afla unei persoane din comisia de examinare si care i-a spus ca „se poate legitima cu permisul de conducere si ulterior va prezenta o copie a cartii de identitate”.

Cu toate acestea, reactia presedintelui Comisiei de Examinare a fost una socanta. In momentul in care a aflat de situatie, profesorul universitar Cornel Velescu, a dat iama in sala de examen, incercand sa o scoata pe eleva cu forta din sala.

“Du-te la ma-ta dupa buletin, nesimtito! Cu permisul de conducere te legitimezi acasa la ma-ta, proasto! Du-te in …. ma-tii, nesimtito!”, sunt cuvintele pe acesta le-a adresat elevei.

„Dupa ce a fost convinsa sa iasa din sala de examen, una din profesoarele supraveghetoare a adus de la dosar o copie dupa cartea de identitate, insa pe hol, inculpatul a continuat sa-i adreseze injurii si cuvinte jignitoare. Profesoarele supraveghetoare care erau de fata l-au convins sa o lase sa sustina proba, iar dupa sustinerea probei i s-a cerut de catre membrii comisiei sa dea o declaratie cu privire la cele intamplate”, se arata in rechizitoriul prin care profesorul universitar a fost trimis in judecata pentru purtare abuziva si tulburarea ordinii si linistii publice, scrie realitatea.net.

Dupa iesirile violente, eleva l-a dat in judecata pe profesor cerandu-i daune morale de 22.500 de lei. Instanta a decis ca acesta sa plateasca doar 5.000 de lei din suma ceruta.

Profesorul a sustinut ca este nevinovat si ca a avut doar “un ton mai ridicat, mai autoritar”. Acesta a mai spus ca, in cazul in care va fi gasit vinovat, nu este de acord cu prestarea unei munci in folosul comunitatii. Prin urmare, judecatoria l-a condamnat la inchisoare.

In ciuda incercarilor profesorului de a-si arata nevinovatia, judecatorul a aratat ca „din procesul-verbal de vizionare a inregistrarilor video si a vizionarii imaginilor aflate la dosarul cauzei, rezulta ca aspectele declarate de persoana vatamata si martorii audiati se confirma, din imagini observandu-se atitudinea agresiva, nervoasa, agitata a inculpatului”. Camerele ar fi trebuit sa inregistreze si audio, dar s-a constatat ca „inregistrarea audio este practic inexistenta”.

„Din coroborarea tuturor mijloacelor de proba administrate in cauza, rezulta, dincolo de orice dubiu rezonabil, faptul ca la data de 28 iunie 2017, in jurul orei 08.30, inculpatul, aflandu-se in Centrul de Examen CE 55 i-a adresat cuvinte si expresii jignitoare elevei, cu ocazia sustinerii probei scrise la materia matematica, in prezenta elevilor aflati in sala de examen si a celorlalte cadre didactice prezente, a continuat comportamentul inadecvat pe holul unitatii de invatamant si in sala comisiei, tipand, strigand si adresand cuvinte inadecvate celorlalti membrii ai comisiei de examen, afectand in acest mod buna desfasurare a examenului, tulburand in acest mod ordinea si linistea public”, se arata in sentinta Judecatoriei Radauti.

Astfel, presedintele Comisiei de Examinare a fost gasit vinovat si condamnat pentru purtare abuziva si tulburarea ordinii si linistii publice la patru luni de inchisoare cu suspendare si plata de daune morale in valoare de 5.000 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea