Social

#Solitaire #noroc #jocuri de noroc

Jocul de „Solitaire” - scurta istorie

Cand auzi „Solitaire”, cel mai probabil te gandesti la jocul de carti inclus in versiunile vechi de Windows, unde trebuie sa aranjezi cartile in ordine descrescatoare, alternativ cele rosii si negre, pana le eliberezi pe toate. Acest tip de solitaire - Klondike este numele sau adevarat - a devenit poate cel mai jucat joc pe calculator creat vreodata. Dar istoria sa incepe cu multi ani inainte de inventia primului calculator.

Ce este „Solitaire”?

Termenul „Solitaire” este folosit pentru orice joc ce se poate juca singur, fara un oponent. Gama jocurilor de acest tip este enorma, de la Mahjong la jocul de memorie. Lista jocurilor de acest gen este enorma.

Originea jocurilor de acest fel nu este cunoscuta, ele fiind mentionate pentru prima data in documente datand din secolul XVIII. Diferitele jocuri de „pacienta” au fost descrise in carti aparute la sfarsitul anilor 1700.

Klondike Solitaire

Jocul pe care noi il cunoastem drept „Solitaire” este de fapt ”Klondike”. Jocul a aparut pentru prima data in SUA, la sfarsitul secolului XIX. Exista povesti contradictorii despre originea jocului. Unele surse sustin ca a aparut in regiunea Klondike din Canada in perioada Goanei dupa Aur dintre anii 1896 si 1899. Alte surse sustin ca jocul a aparut in cazinoul Canfield din Saratoga Springs, in aceeasi perioada. Cert este ca astazi exista doua variante de baza a jocului, unul cunoscut drept Klondike (si numit simplu „Solitaire” in mai toata lumea), iar cealalta numita „Demon” in Marea Britanie sau „Canfield” in SUA care este o varianta simplificata, destinata jocului in cazinouri. Aceasta din urma a devenit si un joc de cazino online de succes.

Klondike pe calculator

Desi varianta pe Windows a fost cel mai cunoscut, el nu a fost primul program de Solitaire lansat. Aceasta distinctie apartine jocului „Solitaire” dezvoltat de programatorul Mark Reid pe platforma Atari. Chiar si varianta de Mac a fost lansat inaintea versiunii Microsoft, in 1984 - jocul este mentinut si actualizat si azi.

Motivul pentru care Solitaire din Windows a fost cel mai mare succes a fost faptul ca a fost inclus, gratuit, in fiecare versiune a sistemului de operare, impreuna cu alte jocuri de carti precum Spider Solitaire si FreeCell. In 2012, Microsoft a scos jocul din sistemul de operare si i-a dat o noua viata: cele trei jocuri de mai sus, impreuna cu Pyramid si TriPeaks, sunt acum parte din pachetul „Microsoft Solitaire Collection”, disponibil gratuit pe toate platformele majore de desktop si mobil. Animatia afisata cand jocul este castigat este, insa, neschimbat de peste 30 de ani.

Astfel a devenit un joc de „pacienta” inventat de cautatorii de aur din Klondike unul dintre cele mai jucate jocuri pe calculator din istorie. Klondike este jucat si azi de milioane de jucatori atat pe masa, cu carti, cat si pe telefoane si pe calculator.

FOTO: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea