Social

# harta seismica romania # devaluiri cutremuratoare #cutremure gorj #infp

INFP face dezvaluiri cutemuratoare dupa cutremurele din Gorj. Ce se intampla cu harta seismica a Romaniei

Cutremurlele din ultimele doua zile, din Gorj, au pus pe jar autoritatile, dar au creat panica si printre romani. Zona nu era o zona seismica atat de activa. Aici rar aveau loc cutremure, iar cand se intamplau erau de magnitudini foarte mici.

 

Ceva s-a schimbat insa in ultimele zile, cand aici au avut loc cutremure puternice, cel mai mare fiind cel de ieri, de 5,7 grade, care s-a simtit si in Bucuresti. Doar in ultimele 25 de ore au avut loc aici, potrivit INFP, 69 de seisme. Iar cu o zi in urma alte 5 cutremure.

Specialistii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP) sustin ca harta seismica a judetului Gorj se va schimba si ca in zona sunt asteptate si cutremure mai mari, insa sustin ca aceste fenomene nu pot fi prevazute.

In timpul unei conferinte de prese, specialistii INFP au fost intrebati daca aceste cutremure au fost influentate de cele care au avut loc in Turcia, insa pentru moment au evitat sa dea un raspuns, spunand doar ca acest lucru “se analizeaza”. Mai mult, acestia au declarat ca ceea ce s-a intamplat in ultimele doua zile in zona, a fost o surpriza si pentru ei.

"Este o zona seismica cunoscuta de seismologi, are o activitate slaba si moderata. Ce s-a intamplat ieri si alaltaieri e practic cea mai mare activitate seismica inregistrata in decurs de 200 ani. A fost o surpriza, calculele noastre aratau o magnitudine maxima de 5.5.", a declarat directorul INFP, Constantin Ionescu.

Harta de hazard seismic din zona Gorjului se schimba

Specialistii INFP au declarat ca harta de hazard seismic din cona Gorjului se va schimba, in urma cutremurelor de ieri. Aici, o singura data s-a produs un cuttremur de peste 5 grade. Mai exact in 1943 cand a avut loc un seism de 5,2 grade pe scara Richter. Prin urmare, specialistii vorbesc despre o intensificare pronuntata a intensitatii, ceea ce duce la schimbarea hartii de hazard seismic.

Specialistii au fost intrebati daca exista riscul ca zona sa devina “noua Vrancea”. Acestia au afirmat ca "Nu, in niciun caz, se va estima o magnitudine de maxim 6."

In plus, specialistii atrag atentia ca datele care exista in prezent sunt doar din ultimii 200 de ani si ca, ceea ce se poate intampal in 100 de ani de acum in colo poate fi greu de prevaut. 

Cutremurele, greu de prevazut 

Cercetatorii INFP au fost intrebati daca exista posibilitatea ca magnitudinea inregistrata ieri (de 5,7 grade) sa fie depasita.

"Putin probabila sa fie depasita. Energia a fost eliberata, sistemul e intr-un proces de reechilibrare. Replicile sunt asteptate din ce in ce mai mici, dar se poate lua in calcul si o replica mai mare, peste 4 grade. Legat de ce nu am putut preveni, aceste sisteme de forte din scoarta au un caracter complex, haotic. E greu sa spui cu exactitate, neavand date suficiente la acele adancimi, ce se va intampla in viitor. Pamantul nu poate fi pus intr-o formula. Nu exista nicio modalitate de a face predictii, la nivel mondial. O predictie trebuie sa aiba un aparat fizico-matematic in spate ca sa fie acceptata la nivel stiintific.", a explicat Mihail Diaconescu, cercetator stiintific INFP.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea