Social

#gheata neagra #sosele #iarna

Gheata neagra, pericolul de pe sosele din timpul iernii. Ce trebuie sa stii despre aceasta daca esti sofer

 

Soferii circula pe timp de iarna in conditii dificile: zapada, polei, carosabil umed, etc. Toate aceste scenarii sunt unele periculoase pentru toti participantii la trafic, indiferent de experienta si de tipurile de cauciucuri folosite.

Pilotul de raliuri Titi Aur a declarat ca cel mai periculos lucru din timpul iernii este gheata neagra, unde soferii pot scapa usor masina de sub control, mai ales ca apre brusc, dupa o bucata de drum in care nu s-au confruntat cu aceasta problema. Iata ce trebuie sa stii despre gheata neagra si ce trebuie sa faci pentru a evita accidentele.

"In principal, cand vorbim despre mersul cu masina, trebuie sa stim ca, iarna, chiar daca este uscat afara, aderenta este mai mica, pentru ca avem asfaltul rece. Chiar daca avem cauciucuri de iarna, aderenta tot este mai mica decat vara. Desigur, este mai buna decat daca am avea cauciucuri de vara, iarna.

Cand vorbim de carosabil ud, cu zapada, gheata sau polei, aderenta este si mai mica. Insa mai periculos este faptul ca aderenta se schimba. De exemplu, mergem pe un carosabil umed pana la un anumit moment, apoi intram pe gheata sau pe polei (gheata neagra) pentru ca, din diferite motive a scazut temperatura asflatului.

Asta se intampla fie ca am iesit din localitate, unde avem temperatura mai mare decat in afara localitatii, fie ca am trecut dintr-o zona unde a batut soarele si asfaltul este mai cald, intr-o zona unde a fost umbra si asfaltul este mai rece, fie ca am urcat pe un pod unde poate sa fie polei.

Sunt multe motive pe care le putem insira. Astfel aderenta se schimba, de la una buna, la una rea si ne poate pune in pericol.

Stiind unde se schimba starea carosabilului, putem anticipa unde ar putea aparea aderenta mai mica", a explicat Titi Aur.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea