Social

#rabie roamnia #focar de rabie #roalert #vulpe #avertizare #rabie

Focar de rabie, in Romania. Avertizare prin RO-ALERT

Este focar de rabie in Romania. Ro-Alert a trimis mesaje de informare catre populatia din Satu Mare dupa ce a fost depistat un al doilea focar la vulpe. De aceasta data, focarul a fost depistat in localitatea Micula Noua.

Rabia, sau turbarea, este o boala infetioasa care se transmite la om si este caracterizata prin grave tulburari nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate si agresivitate, urmate de paralizie si moarte.

Prefectul de Satu Mare, Radu Roca, in calitate de presedinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, a convocat o sedinta de urgenta pentru a decide masurile care se impun a fi luate in aceasta situatie, pentru a evita transmiterea bolii. Deciziile vor fi transmise catre toate unitatile administrativ-teritoriale aflate in zona de risc, dar si catre Garda Forestiera Judeteana Satu Mare, RNP-Romsilva - Directia Silvica Satu Mare si gestionarilor fondurilor cinegetice.

"Principalele masuri stabilite azi privesc catagrafierea si inspectia animalelor receptive din exploatatia afectata, restrictionarea miscarii animalelor si stabilirea zonelor de protectie si supraveghere, dar si identificarea animalelor din speciile receptive din localitate. 

Ca masura suplimentara, la nivelul comunei Micula a fost dispusa identificarea si gestionarea cainilor fara stapan, tinand cont de riscul epidemiologic ridicat legat de aceasta boala grava atat la animale, cat si la om", a precizat prefectul.

Totodata, s-a stabilit o zona de supraveghere si o zona de mare risc in fondurile cinegetice din zona. 

A fost stabilita, de asemenea, o zona de supraveghere si una de mare risc in fondurile cinegetice din zona. De asemenea, DSVSA Satu Mare, a emis o recomandare pentru toti detinatorii de caini si pisici din zona, sa-si vaccineze animalele de urgenta si sa consemneze acest lucru in carnetele de santate ale patrupedelor.

"Trebuie sa tratam foarte serios aceasta problema, de aceea l-am convocat la sedinta si pe primarul comunei Micula, Dobos Stefan. 

Deja e al doilea caz de rabie in zona confirmat si va solicit tuturor institutiilor responsabile comunicare si conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave si pentru punerea in aplicare a tuturor masurilor din planul aprobat astazi", a mai spus prefectul Radu Roca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea