Social

#lumina rece #lumina calda #lumina

Diferenta dintre lumina calda si cea rece: unde le poti utiliza

Alaturi de stilul de amenajare al locuintei, iluminatul dicteaza felul in care te vei simti. Practic, acesta face diferenta intre o casa si „acasa”. Este importanta nu doar lumina naturala, ci si alegerea corpurilor de iluminat potrivite si a luminii pe care o vei utiliza in locuinta. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta diferenta dintre lumina calda si lumina rece si felul cum o poti utiliza pe fiecare, in avantajul tau, in locuinta.

 

Despre temperatura luminii

Stiai ca una dintre caracteristicile luminii este temperatura? Mai bine spus, culoarea luminii, indiferent daca este lumina calda sau rece. Aceasta se masoara in grade Kelvin si variaza de la 1500K pana la 6500K. O valoare redusa a gradelor Kelvin inseamna o lumina calda, iar o valoare crescuta, o lumina rece. Astfel, cel mai des, lumina rece are o valoare de pana la 6500K, iar lumina calda are o temperatura de maximum 3000K.

Lumina calda: avantaje, dezavantaje si intrebuintari

Lumina calda este tipul de lumina perfect pentru incaperile unde te relaxezi si te odihnesti. Are proprietatea de a contribui la stimularea melatoninei, hormon indispensabil pentru somn si are un efect odihnitor asupra vederii. Cel mai adesea, lumina calda se gaseste in dormitor, in living si in alte camere de relaxare.

Unul dintre cele mai evidente avantaje ale luminii calde este sentimentul de „acasa” pe care il insufla oricarei incaperi. Astfel, daca te-ai mutat recent, iti recomandam lumina calda pentru a te acomoda cu noul spatiu.

Un dezavantaj este faptul ca lumina calda scade puterea de concentrare, astfel ca nu poate fi utilizata intr-un spatiu care are si zone de lucru si zone de relaxare (livingul sau dormitorul, spre exemplu).

Lumina calda poate fi folosita cu incredere in sufragerie, daca are doar zone de relaxare, in dormitoare si in camera de joaca a copilului.

Cele mai populare tipuri de corpuri de iluminat cu lumina calda sunt:

  • corpurile de iluminat incastrate in tavan;
  • plafonierele laterale indreptate spre tavan sau pereti;
  • lustre in anumite zone ale camerei.

Avantajele, dezavantajele si intrebuintarile luminii reci

Lumina rece este cea care se aseamana cel mai mult cu lumina naturala. Spre deosebire de cea calda, lumina rece se foloseste in special in spatiile de lucru, unde este nevoie de concentrare, de stimularea creativitatii si a gandirii.

Lumina rece mai are si marele avantaj de a scoate in evidenta toate detaliile arhitecturale si confera intregii incaperi o atmosfera actuala, moderna. De aceea, daca locuinta ta nu beneficiaza de lumina naturala in timpul zilei, atunci alege cu incredere corpuri de iluminat cu lumina rece.

Trebuie sa mentionam si avantajul luminii reci de a putea fi folosita cu succes in amenajarea spatiilor mici pentru a da impresia unor camere mult mai mari.

Lumina rece este recomandata in birou, baie, bucatarie si orice alt spatiu unde se lucreaza sau se studiaza in casa.

Pentru lumina rece, poti utiliza urmatoarele corpuri de iluminat:

  • aplice de perete;
  • lampi de birou;
  • corpuri de iluminat pentru baie (in special pentru oglinda);
  • leduri pentru mobila de bucatarie.

Ca dezavantaje, mentionam redarea incorecta a culorior dintr-o camera si tendinta de a obosi mai repede, daca iti vei expune ochii la lumina rece pentru un timp indelungat.

Asadar, speram ca informatiile prezentate sa te ajute sa iei o decizie in privinta alegerii celui mai bun tip de lumina pentru locuinta ta. Tine cont de specificul fiecarei camere, de modul in care va fi folosita incaperea, de gradul de iluminare natural si de rezultatul pe care ti-l doresti.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea