Social

#obiceiuri sanatoase # stil de viata sanatos

5 obiceiuri care te ajuta sa mentii un stil de viata sanatos

Adoptarea unui stil de viata sanatos pare un proces dificil, chiar si atunci cand constientizezi importanta unei rutine bazate pe obiceiuri cu impact pozitiv asupra organismului. In plus, informatiile pe care le primesti din exterior, direct sau indirect, par sa se contrazica uneori. Cu toate acestea, a avea un stil de viata sanatos nu trebuie sa fie complicat.

 

Poti incepe prin a integra urmatoarele obiceiuri simple in rutina zilnica pentru a avea o sanatate optima, a pierde in greutate si a te simti mai bine in fiecare zi.

1. Evita substantele cu potential toxic

Multe lucruri la care ne expunem organismul pot fi toxice. Printre acestea se numara alimentele nesanatoase, de tip junk food, al caror consum reprezinta o problema frecventa in ziua de astazi. Astfel, cea mai eficienta schimbare pe care o poti face pentru a-ti imbunatati dieta este sa reduci consumul de alimente procesate si ambalate. Nu este un proces usor, deoarece multe dintre acestea sunt extrem de gustoase, datorita potentiatorilor de aroma.

Zaharurile adaugate sunt printre cele mai nocive alimente. Printre acestea se numara zaharoza si siropul de porumb bogat in fructoza. Ambele pot da peste cap metabolismul atunci cand sunt consumate in exces.

In plus, este o idee buna sa eviti grasimile trans, care se gasesc in unele tipuri de margarina si in alimentele preparate la cuptor.

2. Fa miscare ori de cate ori ai ocazia

Primul lucru la care ne gandim atunci cand vine vorba despre exercitiile fizice este ca ne pot ajuta sa scapam de grasimea corporala, mai ales in combinatie cu o dieta sanatoasa. Insa conturarea fizicului este de fapt varful icebergului. Exercitiile fizice ajuta intregul organism sa functioneze in mod optim.

Ridicarea greutatilor scade nivelul de zahar din sange, imbunatateste colesterolul si scade trigliceridele. Mai mult, exercitiile fizice pot ajuta la reducerea depresiei si a riscului de obezitate, a diabetului de tip 2, bolilor de inima sau alzheimer. Daca ai probleme medicale, este o idee buna sa discuti cu medicul inainte de a incepe un program de antrenament.

Din fericire, exista multe modalitati de a face sport. Poti face exercitii abdomen si exercitii pentru coapse sau orice alta grupa musculara in confortul propriei case, poti merge la sala, poti face drumetii sau plimbari. Mersul pe jos este, de asemenea, o optiune excelenta de exercitii fizice. Cheia este sa alegi ceva ce iti place si de care te poti tine pe termen lung.

3. Incearca sa dormi suficient

Un somn de calitate iti poate imbunatati sanatatea in mai multe moduri decat iti poti imagina. Te vei simti mai bine atat fizic, cat si psihic si vei reduce riscul aparitiei unor probleme de sanatate in viitor.

Daca nu reusesti sa ai un somn de calitate, exista cateva lucruri pe care le poti incerca:

  • Nu bea cafea la ore tarzii;
  • incearca sa te culci si sa te trezești la aceleasi ore in fiecare zi;
  • Redu intensitatea luminilor cu cateva ore inainte de culcare.

De asemenea, ar putea fi o idee buna sa consulti medicul. Tulburarile de somn, cum ar fi apneea, sunt frecvente si, in multe cazuri, usor de tratat.

4. Evita stresul in exces

Pana acum am vorbit despre faptul ca un stil de viata sanatos presupune o dieta sanatoasa, un somn de calitate si exercitii fizice regulate. Dar modul in care te simti si cum gandesti este, de asemenea, important. A fi stresat tot timpul este reteta pentru un organism slabit si un precursor al problemelor de sanatate.

Stresul in exces poate creste nivelul de cortizol si poate afecta metabolismul. Poate creste pofta de junk food si riscul instalarii depresiei. Pentru a reduce stresul, incearca sa iti simplifici pe cat posibil programul zilnic si sa te bucuri de momente de relaxare. De asemenea, poti incerca tehnici de respiratie sau meditatie.

5. Consuma alimente de calitate

Cel mai simplu si mai eficient mod de a manca sanatos este sa te concentrezi pe alegerea alimentelor integrale si neprocesate. Foarte important pentru sanatatea organismului tau este sa consumi combinatii de carne, peste, oua, legume, fructe, nuci, seminte, precum si grasimi sanatoase, uleiuri si produse lactate bogate in grasimi.

Daca esti sanatos si activ, consumul de carbohidrati nerafinati este absolut in regula. Printre acestia se numara cartofii, cartofii dulci, legumele si cerealele integrale, cum ar fi ovazul. Cu toate acestea, daca ai probleme cu greutatea sau probleme metabolice, cum ar fi diabetul, atunci reducerea surselor majore de carbohidrati poate avea efecte benefice asupra organismului.

In concluzie, este important sa retii ca, pentru sanatate, doar o dieta nu este varianta ideala, deoarece aproape niciodata nu functioneaza pe termen lung. Din acest motiv, este esential sa urmaresti schimbarea obiceiurilor zilnice.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea