Social

#protectie financiara # protectie situatii neprevazute #situatii neprevazute

Cum sa te protejezi financiar in fata situatiilor neprevazute: 3 sfaturi utile

Situatiile neprevazute care atrag diverse cheltuieli neasteptate pot avea un impact semnificativ asupra stabilitatii tale financiare. De aceea, in fata incertitudinilor care insotesc viata fiecaruia dintre noi, protectia financiara devine o necesitate esentiala.

Descopera in cele ce urmeaza 3 sfaturi utile care te ajuta sa gestionezi mai eficient, din punct de vedere financiar, evenimentele neasteptate care pot aparea in viata ta.

1.   Constituie un fond de urgenta

Principala si cea mai la indemana metoda prin care iti poti asigura protectie financiara in fata situatiilor neprevazute este constituirea unui fond de urgenta. Acest lucru inseamna economisirea lunara a unei anumite sume de bani, pe care sa o depui intr-un cont de economii si pe care sa o folosesti doar la nevoie. Avand acest fond, nu vei fi nevoit sa cheltuiesti din bugetul lunii respective, astfel ca vei putea sa iti mentii stilul de viata la acelasi nivel. Cu toate acestea, daca ai nevoie de mai multi bani pentru a face fata cheltuielilor, poti sa apelezi la un credit nevoi personale.

Suma pe care ar fi bine sa o ai intr-un fond de urgenta ar trebui sa fie egala cu cea a salariilor pe 6 luni. Totusi, aceasta poate sa fie ajustata in functie de nivelul mediu de cheltuieli lunare pe care le ai si de veniturile tale. Ca sa te asigura ca mentii acest obicei intr-un mod constant, poti sa deschizi un cont de economii si sa optezi pentru automatizarea transferului sumei de bani pe care doresti sa o economisesti pentru fondul de urgenta.

2.   Diversifica portofoliul de investitii

Investitiile te pot ajuta sa-ti consolidezi bugetul si sa obtii un profit generos, astfel incat sa poti face fata tuturor cheltuielilor. Totusi, daca alegi sa investesti, este important sa ai in vedere diversificarea portofoliului pentru a evita riscul de pierdere.

Asa cum probabil stii deja, profitul din investitii nu este unul garantat si, in functie de activele pe care le alegi, pierderile sau castigurile pot fi mai mici sau mai mari. De aceea, este bine sa investesti in active cu niveluri diferite de risc. Nu concentra toate economiile intr-un singur tip de investitie; exploreaza optiuni precum actiunile, obligatiunile, fondurile mutuale si imobiliarele.

De exemplu, obligatiunile de stat sunt considerate a fi cele mai sigure tipuri de investitii deoarece dobanda este garantata de catre stat. Pe de alta parte, investitiile in actiuni sunt mai riscante deoarece pretul acestora poate fluctua in functie de factori economici, politici si sociali.

3.   Alege asigurarile potrivite

Nu in ultimul rand, si asigurarile te pot ajuta sa te bucuri de protectie financiara in cazul unor situatii neprevazute. De exemplu, in ceea ce priveste locuinta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, poti sa optezi si pentru o asigurare facultativa, care sa iti ofere protectie suplimentara chiar si pentru bunurile din imobil, in cazul unui furt, inundatii etc.

De asemenea, o alta idee potrivita ar putea fi asigurarea facultativa de sanatate. Daca alegi sa inchei o astfel de polita, compania asiguratoare va suporta toate cheltuielile in cazul unei boli. Totodata, daca iti place sa calatoresti mult, poti sa inchei o asigurare care sa acopere si acest aspect al vietii tale. Asigurarea de calatorie iti poate oferi compensatii materiale in cazul pierderii bagajelor, a anularii calatoriei sau in caz de boala subita.

Constituirea unui fond de urgenta, diversificarea portofoliului de investitii si alegerea politelor de asigurare potrivite sunt 3 solutii care iti pot oferi siguranta financiara in fata neprevazutului. Implementandu-le, poti sa construiesti bazele unui viitor financiar sigur si prosper care sa iti permita sa traiesti stilul de viata pe care ti-l doresti.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea