Social

#ciorapi compresivi #ciorapi

Ciorapi compresivi: cum functioneaza si cine ar trebui sa-i poarte

Persoanele care sufera din cauza unor afectiuni circulatorii sau la nivelul membrelor inferioare pot avea numeroase beneficii daca aleg sa poarte ciorapi compresivi. Acest tip de ciorapi este unul special conceput si folosit deja de mai multi ani pentru a favoriza mentinerea sanatatii picioarelor, precum si pentru a preveni eventualele complicatii care pot sa apara din punct de vedere al circulatiei sangelui. In randurile care urmeaza puteti gasi informatii despre felul in care functioneaza acesti ciorapi compresivi si recomandari ale specialistilor pentru ca persoanele care ii poarta sa se bucure de efectul terapeutic al produsului.

 

Inainte de a alege o pereche de ciorapi compresivi este recomandat sa mergeti la un consult medical de specialitate pentru o evaluare corecta a problemelor dumneavoastra de sanatate si pentru a beneficia de tratamentul cel mai potrivit. De regula, medicul va poate recomanda sa purtati ciorapi compresivi pentru a va ajuta sa reduceti simptomele asociate mai multor afectiuni venoase, dar si pentru prevenirea disconfortului pe care ajungeti sa-l resimtiti la nivelul picioarelor (durere sau oboseala). De asemenea, se poate ca specialistul sa recomande folosirea ciorapilor compresivi si pentru persoanele care merg in calatorii lungi.

De cate feluri sunt ciorapii compresivi si in ce situatii se recomanda?

Se poate sa intalniti si denumirea de ciorapi medicinali sau sosete de compresie pentru acest produs, un articol vestimentar care genereaza presiune la nivelul picioarelor. Atunci cand sunt folositi, acesti ciorapi ajuta la comprimarea vaselor dilatate ale membrelor inferioare, imbunatatind in acest fel circulatia sangelui in zona respectiva. Luand in calcul gradul de compresie pe care il aplica, avem de ales intre trei tipuri de ciorapi de compresie. Prima categorie este reprezentata de cei cu compresie usoara (7 – 15 mmHg), acestia fiind eficienti in prevenirea insuficientei venoase si fiind recomandati de regula persoanelor care petrec multe ore in picioare la serviciu, femeilor insarcinate si persoanelor care calatoresc mult.

Ciorapii cu compresie moderata (15 – 20 mmHg/ clasa I de compresie) sunt recomandati persoanelor care prezinta varice sau edem moderat. Medici ii considera potriviti in unele situatii si pentru gravide, dar si pentru persoanele care se afla in perioada de recuperare dupa ce au trecut printr-o interventie chirurgicala. Ultima dintre categoriile de ciorapi compresivi pe care o puteti gasi pe piata este cea care asigura o compresie puternica, adica ciorapii din clasa a II – a de compresie. Acestia sunt in special recomandati pentru pacientii cu ulcer venos sau pentru cei cu edem sever. De asemenea, ciorapii cu compresie puternica s-au dovedit utili si in cazul persoanelor cu probleme acute de varice, al celor cu dermatoscleroza si al celor cu tromboza acuta venala.

Pentru ca ciorapii compresivi sa functioneze, asigurati-va ca ii purtati corect

Asa cum am aratat in randurile anterioare, in functie de gradul de compresie pe care il asigura, acest tip de ciorapi este util mai multor categorii de persoane, de la femei insarcinate pana la sportivi si de la persoane cu varice pana la cele care au trecut printr-o operatie sau care stau multe ore in picioare la serviciu. Chiar daca in majoritatea cazurilor nu apar complicatii pe fondul purtarii de ciorapi compresivi, exista si persoane care sunt sfatuite sa nu ii foloseasca. Este vorba, de exemplu, despre cele cu insuficienta cardiaca congestiva, cele cu infectii ale pielii sau cu dermatita. De asemenea, este si cazul pacientilor cu neuropatie periferica si al celor cu boala arteriala periferica a picioarelor.

Este foarte important sa achizitionati ciorapi compresivi care sa fie masura potrivita, de aceea este recomandat sa masurati piciorul dimineata pentru a afla ce numar aveti de fapt. Un alt aspect esential este acela de a imbraca ciorapii compresivi dimineata, cand picioarele nu sunt umflate. Avand in vedere faptul ca nu este mereu usor sa ii dati jos, este indicat sa folositi pudra de talc. Daca folositi anumite creme de corp, asteptati ca acestea sa intre in piele inainte de a va pune acest tip de ciorapi. In situatia in care acestia sunt prea lungi, evitati sa ii rulati sau sa ii indoiti si alegeti sa indreptati cutele care apar fara a lasa sa se formeze pliuri.

Cat timp trebuie purtati ciorapii compresivi pentru a observa rezultate pozitive?

Este posibil sa aveti nevoie de o zi – doua pentru a va obisnui sa purtati ciorapi compresivi, dar se poate sa fie nevoie si de una – doua saptamani in situatia unor persoane. Specialistii recomanda sa treceti prin etapa de acomodare, pentru ca in prima faza acesti ciorapi pot parea prea stramti si pot sa va provoace disconfort.

Un alt sfat de care este indicat sa tineti cont este acela de a purta ciorapii compresivi pe tot parcursul zilei, mai corect spus de-a lungul perioadei in care aveti activitate. Nu este necesar sa purtati acesti ciorapi atunci cand dormiti, pentru ca nu au efect asupra picioarelor daca stati in pozitie orizontala. Daca nu ati purtat anterior acest tip de ciorapi, ideal este sa va obisnuiti treptat organismul prin purtarea pe durate mai scurte la inceput.

FOTO: catenapascupas.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea