Social

#temepraturi crescute #recorduri temperaturi #cea mai calduroasa luna #februarie

Cel mai calduros februarie din istorie! Avertismentul specialistilor privind incalzirea globala

Luna februarie a venit in Romania, dar si in restul Europei, cu temperaturi neobisnuit de calde pentru aceasta perioada a anului, aducand frecvent noi recorduri de temperaturi pozitive.

Potrivit oamenilor de stiinta, acest lucru dovedeste, inca o data, faptul ca procesul de incalzire globala se aplifica tot mai mult.

Potrivit datelor oficiale temperatura medie din luna februarie a fost cu 5-7 grade peste normalul perioadei.  Recordurile de temperatura au fost inregistrate in mai multe state europene, printre care si Romania, potrivit fizicianului Bogdan Antonescu, specializat in fizica atmosferei, care a efectuat o analiza amanuntita pentru infoclima.ro.

“Conform datelor furnizate de Copernicus, temperatura medie globala pentru luna februarie 2024 a atins un nou record de 13.54°C, cu 0.81°C mai mare decat media perioadei 1991-2020 si cu 0.12°C mai mare decat recordul anterior din februarie 2016.

Alte recorduri de temperatura pentru luna februarie:

  • Austria: a fost cea mai calda luna februarie din ultimii 257 ani cu 5,5°C peste media perioadei 1991-2020
  • Cehia: a fost stabilit un nou record pentru februarie cu 2,o°C mai mare decat precedentul record
  • Elvetia: temperatura pentru luna februarie a fost cu 4,7°C mai mare decat valorile normale pentru aceasta luna
  • Germania: februarie 2024 a fost cel mai cald februarie incepand cu 1881; valorile fiind apropiate de recordul pentru luna martie
  • Polonia: un nou record a fost atins pentru luna februarie cu anomalii intre 3,5 si 7,5 °C fata de perioada 1991-2020
  • Ungaria: temperatura pentru luna februarie a fost cu in 2024 cu 7°C mai mare decat media 1991-2020 (valoarea fiind apropiata de recordul pentru luna martie)

Aceste recorduri ale temperaturii medii globale pentru ultimele noua luni (iunie 2023 - februarie 2024) sunt inca un semnal clar de alarma cu privire la schimbarile climatice si impactului acestora asupra mediului si societatii.

O crestere „mica” a temperaturii medii globale are un impact si asupra diferitelor elemente ale sistemului climatic  al Pamantului. De exemplu, in cazul unei cresteri a temperaturii medii globale cu 2–3°C (o crestere probabila tinand cont de politicile actuale) vom asista la: disparitia ghetarilor montani, inverzirea Sahelului, disparitia padurii amazoniene”, explica Bogdan Antonescu, potrivit sursei citate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea