Social

#alegerea babelor #semnificatie babe #cum se aleg Babele #babele

Ce sunt babele, cum se aleg si ce semnificatie au, in functie de vreme

 

Babele sunt personaje din folclorul romanesc, considerate a fi vestitoare ale primaverii. Conform traditiei, primele noua zile ale lunii martie sunt dedicate Babelor, perioada cunoscuta si ca Zilele Dochiei.

Legenda Babelor este strans legata de Baba Dochia, o femeie capricioasa si greu de multumit, la fel ca vremea din aceasta perioada a anului. Se spune ca Baba Dochia urca la munte cu oile sale, purtand noua cojoace. Pe parcursul urcusului, vremea se schimba, iar ea isi da jos cojoacele unul cate unul. Zilele cu vreme frumoasa corespund zilelor in care Baba Dochia isi scoate cojoacele, simbolizand venirea primaverii, in timp ce zilele ploioase sau friguroase corespund zilelor in care ea isi pune cojoacele, simbolizand persistenta iernii.

Alegerea babei este un obicei popular care are scopul de a prezice cum va fi anul respectiv pentru fiecare persoana. Exista trei metode de a alege baba:

  • Alegerea spontana. Se alege o zi din perioada 1-9 martie, la intamplare.
  • Alegerea dupa data nasterii. Una dintre cele mai populare metode este alegerea babei in functie de ziua nasterii. Daca esti nascut dupa data de 9, iar ziua nasterii tale este formata din doua cifre, trebuie sa le aduni pana obtii o singura cifra. De exemplu, daca esti nascut pe 14, baba ta va fi 1+4=5 pe 5 martie. Dar, daca esti nascut pe 29, (2+9=11, iar 1+1=2), baba ta va fi pe 2 martie.
  • Alegerea dupa zodie. Fiecare zodie are o zi asociata. De exemplu, baba pentru Berbec este 1 martie, baba pentru Taur este 2 martie, etc. Daca esti Capricorn (10), Varsator (11) sau Pesti (12), trebuie sa aduni cele doua numere. Astfel, baba Capriconilor va fi pe 1, a Varsatorilor, pe 2, iar a Pestilor, pe 3 martie.

Semnificatia babei, in functie de vreme

Dupa alegerea babei, nu iti ramane decat sa astepti ziua respectiva pentru a vedea cum va fi anul tau, in functie de vremea din ziua respectiva. Iata ce semnificatie au zilele, in functie de starea vremii:

Zile cu vreme buna

  • Soare. Se considera un simbol al prosperitatii si al abundentei. Un an cu multe zile insorite prevesteste recolte bogate, succes in cariera si o viata prospera.
  • Cer senin. Simbolizeaza claritate si optimism. Se crede ca un an cu un cer senin va fi un an plin de bucurie, armonie si speranta.
  • Vant usor. Aduce cu el energia schimbarii si a reinnoirii. Se spune ca un an cu o adiere usoara va fi un an plin de oportunitati si de noi inceputuri.

Zile cu vreme rea

  • Ploaie. Simbolizeaza purificarea si curatarea. Se crede ca un an cu multe ploi va fi un an al transformarilor, al depasirii obstacolelor si al cresterii personale.
  • Zapada. Reprezinta provocarile si obstacolele care te asteapta. Un an cu multa zapada prevesteste un an mai dificil, care va necesita perseverenta si efort pentru a fi depasit.
  • Vant puternic. Vantul aduce cu el instabilitate si incertitudine. Se spune o baba cu vanturi puternice va aduce un an cu multe schimbari, neprevazute si provocari.

De asemenea, pe langa interpretarea traditionala a vremii, in popor se mai spune ca babele mai au si urmatoarea semnificatie:

  • baba care pica intr-o zi cu vreme buna, poate indica un an bun pentru relatii, dragoste si familie.
  • baba care pica intr-o zi cu vreme rea, poate indica un an cu provocari in plan personal, profesional sau financiar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea