Social

# protectie incendii #protectie pasiva #incendii

Ce este protectia pasiva impotriva incendiilor?

Protectia pasiva impotriva incendiilor este o parte importanta in proiectarea oricarei cladiri mai mari sau publice. In timp ce rolul protectiei active impotriva incendiilor este de a stinge focul, rolul protectiei pasive este de a preveni extinderea focului si fumului in intreaga cladire si de a proteja cladirea impotriva unei prabusiri. Acest lucru este realizat prin imbunatatirea rezistentei la foc a cladirii si etansarea cailor care ar permite raspandirea focului. Un plan pentru protectie pasiva impotriva incendiilor include patru elemente cheie pe care le vom explica pe scurt in acest articol.

Cai de evacuare in caz de incendiu

Calea de evacuare trebuie sa fie ferita de raspandirea focului si fumului pentru un timp suficient care sa permita evacuare tuturor ocupantilor. Acest lucru poate fi realizat prin cresterea rezistentei la foc a tuturor structurilor relevante si etansarea la foc a penetrarilor.

Compartimente antifoc si etanseizarea la foc

Una dintre metodele cele mai evidente de a limita extinderea focului este crearea de compartimente antifoc. Acest tip de masura de protectie impotriva incendiilor este de obicei gasita in cladiri comerciale si cladiri inalte. Peretii compartimentului trebuie sa fie construiti din materiale cu grad ridicat de rezistenta la foc, cum ar fi placile din silicat de calciu. Insa etansarea la foc a penetrarilor nu poate fi neglijata deoarece focul si fumul se poate raspandi prin gauri mici, canale de cabluri si conducte.

Conducte HVAC si extragerea fumului

Sistemele de ventilatie necesita protectie potrivita impotriva incendiilor astfel incat sa nu devina cai de raspandire a focului si a fumului. Cu toate acestea, cladirile mai mari si compartimentele ar putea necesita un sistem secundar de extragere a fumului. De ce? Multe victime in caz de incendiu isi pierd vietile prin sufocare.

Protectia impotriva incendiilor a structurilor portante

Toate acestea ar fi in zadar daca cladirea s-ar prabusi inainte ca ocupantii sa reuseasca sa evacueze si pompierii sa intervina. De aceea structurile portante trebuie sa aiba o rezistenta ridicata la foc.

Concluzie

Dupa cum puteti vedea, protectia pasiva impotriva incendiilor este o disciplina destul de complexa si necesita o abordare profesionala. Cu toate acestea, folosind materialele potrivite, cum ar fi vopsele intumescente, coliere antifoc sau placi din silicat de calciu, constructorul poate garanta siguranta oamenilor si a proprietatii.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea