Carnea de miel este cu 17% mai scumpa decat anul trecut. Aceasta a ajuns sa coste intre 40-45 de lei kilogramul in pietele din Bucuresti.
Si ouale s-au scumpit. Acestea au ajuns sa coste cu 35% mai mult decat anul trecut. Daca in 2022, inainte de Paste, ouale costau 0,80 de bani, acum un ou costa 1,20 de lei.
De asemenea, s-au scumpit si lactatele. Un litru de lapte costa acum 9 lei, iar un kilogram de telemea de oaie depaseste 40 de lei. In cazul acestora pretul a crescut cu 30%.
Cei care vor sa cumpere cozonac trebuie sa dea cu 30% mai mult decat anul trecut. Pretul unui cozonac artizanal costa intre 70 si 150 de lei. In schimb, cozonacii din comert costa intre 10 si 25 de lei, in functie de producator, greutate si sortiment.
De asemenea, legumele s-au scumpit cu 25%, iar fructele cu 16%.
Astfel, pentru masa de Paste, un roman trebuie sa chetuie intre cel putin 300 de lei, iar asta facand economii. Este o suma enorma pentru cei care traiesc cu salariul minim pe economie sau pentru pensionari.