Social

#trecerea la ora de iarna 2023 # ora de iarna 2023 #septembrie 2023

Cand trecem la ora de iarna 2023? Ce trebuie sa stii despre efectele pe care aceasta schimbare le are asupra organismului

Luna octombrie marcheaza tranzitia de la ora de vara la ora de iarna. In fiecare an, in ultimul weekend din luna, are loc trecerea de la ora de vara la ora de iarna. Anul acesta, Romania trece la ora de iarna in weekendul 28-29 octombrie.

Astfel, Romania va trece oficial, la ora de iarna 2023, in noaptea de sambata spre duminica, (28 spre 29 octombrie 2023) cand ora 4:00 va deveni ora 3:00. Acest lucru face ca ziua de 29 octombrie sa fie, oficial, cea mai lunga zi din an avand 25 de ore in loc de 24.

Ora de iarna 2023 va fi valabila pana in ultimul weekend din martie 2024, cand se va trece la ora de vara.  

Ce efecta are trecerea la ora de iarna 2023 asupra organismului

Schimbarea orei duce la perturbarea ceasului biologic al multor persoane. Odata cu aceasta schimbare, in organismul uman pot interveni dereglari hormonale, mai ales in ceea ce priveste melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Totodata, trecerea la ora de iarna duce la scaderea vigilentei si la oboseala accentuata. Potrivit studiilor, schimbarea orei poate afecta sanatatea mintala. Potrivit unei cercetari efectuate de oameni de stiinta australieni, numarul de sinucideri este mai mare in primele saptamani dupa shimbarea orei, fata de restul anului.

Studiile efectuate de de-a lungul timpului au aratat ca trecea la ora de iarna poate provoca oamenilor stari de irascibilitate, tulburari de somn, cresterea nivelului de stres, perturbarea rutinei zilnice (care ne ajuta sa fim organizati si sa ne dozam energia corespunzator) si instalarea asteniei de toamna, potrivit realitatea.net.

Cand se va schimba ora in anii urmatori

Pentru urmatorii ani, trecerea la ora de iarna se va face la urmatoarele date:

  • Trecerea la ora de iarna 2024 – 27 octombrie
  • Trecerea la ora de iarna 2025 – 26 octombrie
  • Trecerea la ora de iarna 2026 – 25 octombrie
  • Trecerea la ora de iarna 2027 – 31 octombrie
  • Trecerea la ora de iarna 2028 – 29 octombrie
  • Trecerea la ora de iarna 2029 – 28 octombrie
  • Trecerea la ora de iarna 2030 – 27 octombrie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea