Social

#boboteaza 2024 #botezul domnului #obiceiuri #boboteaza #traditii #superstitii

Boboteaza 2024. Obiceiuri, traditii si superstitii. Ce trebuie sa stii despre aceasta zi

Boboteaza, cunoscuta si sub numele de Botezul Domnului, este o sarbatoare crestina importanta care marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna. In aceasta zi, se comemoreaza botezul lui Iisus Hristos de catre Ioan Botezatorul in apele Iordanului.

 

Boboteaza este o sarbatoare cu o bogata traditie populara in Romania. Iata cateva dintre cele mai importante traditii si obiceiuri de Boboteaza, care sunt respectate si in zilele noastre de catre cei credinciosi si de biserica.

Sfintirea apei de Boboteaza 2024

 Sfintirea apei este cel mai important obicei de Boboteaza. In dimineata zilei de 6 ianuarie, preotii merg la biserici si la fantani pentru a sfinti apa. Aceasta apa are o semnificatie deosebita pentru credinciosi, fiind considerata a avea puteri miraculoase. Se spune ca apa sfintita de Boboteaza protejeaza de boli, de necazuri si de spiritele rele.

Aruncarea crucii in apa de Boboteaza 2024

Un alt obicei important de Boboteaza este aruncarea crucii in apa, dupa ce aceasta a fost sfintita. Acest obicei se practica in apropierea unei ape curgatoare, cum ar fi un rau sau intr-un lac ori in mare. Tinerii barbati se intrec pentru a scoate crucea din apa. Se spune ca cel care scoate crucea din apa va avea un an bun si va fi ferit de boli.

Imbaierea in apele sfintite. Dupa aruncarea crucii in apa, multi oameni se imbaiaza in apele sfintite. Se spune ca aceasta imbaiere are efecte curative.

Alte traditii si obiceiuri de Boboteaza 2024

De Boboteaza, fetele nemaritate isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul. 

In unele zone ale tarii, copiii merg cu uratul de Boboteaza. Ei canta colinde si primesc daruri de la oameni.

O alta traditie importanta de Boboteaza este botezul copiilor mici. Multe familii aleg sa-si boteze copiii in aceasta zi, considerand ca este o zi speciala pentru a primi harul divin. De asemenea, in unele parti ale tarii exista obiceiul ca in aceasta zi sa se ofere daruri copiilor, cum ar fi jucarii sau dulciuri.

O alta traditie de Boboteaza este prepararea unui fel de mancare traditional numit piftie, care trebuie preparata cu picioare de porc, urechi, gusa, muschi si aromante cu usturoi. Potrivit traditiei, de pe masa nu trebuie sa lipseasca sarmalele, carnea fripta si carnati. Pentru desert, de Boboteaza, se prepara niste lipii din aluat de cozonac, care sunt servite cu smantana dulce.

De asemenea, este obicei ca in aceasta zi sa se serveasca vin fiert cu scortisoara si cuisoare, care este considerat un simbol al bucuriei.

Ce sa NU faci in ziua de Boboteaza 2024

In traditia populara romaneasca, exista o serie de lucruri pe care nu este bine sa le faci in ziua de Boboteaza. Aceste interdictii sunt legate de semnificatia religioasa si simbolica a sarbatorii, dar si de superstitii.

Iata, asadar, ce NU trebuie sa faci, sub niciun chip, de Boboteaza 2024:

  • Nu trebuie sa te speli pe cap. Se spune ca apa sfintita de Boboteaza are puteri miraculoase, iar daca te speli pe cap, o murdaresti. Acest lucru poate duce la boli si necazuri.
  • Nu trebuie sa speli haine. De asemenea, se spune ca apa sfintita are puteri miraculoase, iar daca speli haine, le murdaresti. Acest lucru poate duce la ghinion.
  • Nu trebuie sa lasi haine la uscat. Se spune ca diavolii se ascund sub hainele care sunt lasate la uscat in ziua de Boboteaza.
  • Nu trebuie sa faci treburile casnice grele. Se spune ca aceste treburi atrag ghinionul.
  • Nu trebuie sa joci jocuri de noroc. Se spune ca jocurile de noroc atrag pierderile financiare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea