Social

#aer polar #val de aer polar #romania

Val de aer polar peste Romania! Vremea se raceste brusc! Ninge in toata tara. Anuntul meteorologilor

Un val de aer polar va lovi Romania incepand din acest weekend. Temperaturile vor scadea brusc inca de duminica si vor ajunge pana la -15 grade Celsius. Sunt asteptate ninsori in toata tara, inclusiv in Bucuresti, incepand de la ineputul saptamanii viitoare.

“Incepand de duminica racirea va fi una semnificativa, se va resimti in special in zona Moldovei, acolo unde maximele pe parcursul zilei de duminica nu vor depasi minus 1 grad, in partea de nord a acestei regiuni. In timp ce in Lunca Dunarii sau in Dobrogea vor mai fi posibile valori de 13-15 grade Celsius.

Saptamana va comporta un proces de racire caracteristic la nivelul intregii tari si vorbim de temperaturi care incepand de luni, 8 ianuarie, la nivelul maximelor sa fie sub minus 10 grade in nordul Moldovei pana la cel mult minus 3, minus 2 grade Celsius in restul regiunilor. Minimele pe parcursul noptilor si diminetilor mai ales in prima parte a saptamanii sub minus 10, chiar minus 15 grade Celsius pana la minus 5, minus 6 in restul teritoriului. Si vorbim de minimele cele mai coborate in jumatatea nordica a Moldovei, dar si in regiunile intracarpatice, nu numai in zonele depresionare din estul Transilvaniei, acolo unde cunoastem zona ca fiind Polul frigului in tara noastra.

Masa de aer polara foarte rece va aduce fenomene specifice datei din calendar. E vorba de o scadere brusca si semnificativa cu diferente foarte mari de temperaturi de la o zi la alta. Va aduce de asemenea in zonele nordice si montane ninsori, iar in centrul precipitatii mixte, in timp ce in sud, cel putin duminica vor fi mai ales ploi, dupa care este posibil ca in contextul racirii accentuate sa resimtim si in zonele din partea de sud a tarii, incepand de luni, transformarea precipitatiilor in lapovita si ninsoare.  Racirea este una semnificativa pentru saptamana 8-16 ianuarie, dupa care ne asteptam sa intram intr-un normal din punctul de vedere al regimului de temperaturi si al cantitatilor de precipitatii”, a declarat directorul ANM Elena Mateescu, pentru realitatea.net. 

Temperaturi record, in nordul Europei -43 de grade Celsius 

Ciclonul polar care va ajunge in Romania, vine din nordul Europei, unde s-au inregistrat, ieri, temperaturi record pentru aceasta zona. In Suedia, minimele au ajuns la -43 de grade Celsius.

"Este foarte important ca zona colorata mov (n.r. zona cu temperaturi foarte mici) este foarte vasta. Ocupa toata partea de nord a continentului si indica prezenta unui aer generat in zona arctica. Zona Atlanticului de Nord este in continuare foarte activa si genereaza furtuni. Totul porneste de acolo. Ultima furtuna a avut o traiectorie spre est, in spatele ei urmand sa traga acest aer rece inspre Europa Centrala, inspre Europa de Sud-Est, spre tara noastra. Asta asteptam sa se intample in zilele urmatoare, dupa ce vom termina cu temperaturile foarte ridicate. Deocamdata, maine, poimaine, pe partea de sud a tarii, chiar si duminica, va fi foarte cald si vom avea temperaturi de 16-17 grade Celsius in luna ianuarie, ceea ce inseamna mai multe de 10 grade peste medie. De la aceste temperaturi, cam 8 grade in nordul Moldovei, ajungem ca, probabil, marti sau miercuri, perioada cea mai rece, sa nu mai avem maxime pe Moldova mai mari de -8 sau -9 grade Celsius.

Este o situatie cu o circulatie foarte activa a aerului in zona Atlanticului de Nord si a Europei si spun acest lucru pentru ca asteptam schimbari in evolutia vremii in urmatoarele doua saptamani, schimbari destul de rapide. Trebuie sa tinem cont si ca Marea Mediterana va genera formatiuni depresionare, cicloni, care vor antrena aerul mai cald exact la contactul cu aerul foarte rece si ne asteptam ca la un moment dat sa ajunga la noi, aproape de partea de sud-est a tarii. Acest lucru s-ar putea intampla luni spre marti, marti sau poate miercuri. Daca iese acest scenariu, inseamna nu numai ca se va raci foarte tare saptamana viitoare, dar vor fi si intensificari ale vantului pe partea de est a tarii, in Moldova, Dobrogea. S-ar putea sa si ninga. In aceasta situatie, categoric vor fi conditii de viscol", a explicat Florinela Georgescu, director ANM pentru Antena3 CNN.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea