Social

#liviu stan #bogdan farcas #doina rusti #premiile fictiunea #castigatori #horatiu malaele

Au fost decernate premiile Fictiunea. Cine sunt castigatorii

Gala de decernare a Premiilor Fictiunea, acordate de revista “OTP motive” si Asociatia Creatorilor de Fictiune, a avut loc miercuri, in sala “Jean Constantin” a Centrului Multifunctional Educativ pentru Tineret, din Constanta.

 

Nominalizatii au fost selectati din propunerile facute de membrii Asociatiei Creatorilor de Fictiune in colaborare cu revista „OPT motive”.

In cadrul galei de decernare au fost acordate trei premii Fictiunea:

  • Premiul Fictiunea pentru cel mai creativ artist vizual a fost acordat lui Bogdan Farcas – pentru rolul Florin Iespas, din lungmetrajul Neidentificat (r. Bogdan Apetrei).
  • Premiul Fictiunea pentru cel mai creativ scriitor a fost acordat lui Liviu G. Stan – pentru romanul Salamandre, Litera, bpc, 2021.
  • Premiul Fictiunea pentru personalitatea artistica a anului a mers la Horatiu Malaele, recompensat pentru implicarea in numeroase zone ale fictiunii (film, teatru, carte, desen).

Din juriu au facut parte Doina Rusti – scriitoare, Adriana Irimescu – actrita si Andrei Boncea – producator de film.

„Cred cu tarie in arta hibrida, intr-o noua forma de expresie care a inceput timid de trei decenii incoace. Intre literatura, artele plastice, film sau muzica au crescut treptat teritorii de granita, din ce in ce mai intinse, pregatite sa-si declare autonomia. Filmul de arta, clipurile artistice, pictura tematica, muzica bazata pe text sau pe o tema literara, poezia ca manifestare vizuala, numeroasele forme ale artelor spectacolului, micro-fictiunile, flash-ul literar, „instalatiile” simbolice, adeseori bazate pe literatura, reinterpretarea spatiului exterior prin varii modele, de la filmarile cu drona, mixate pe impresii tematice, la ingenioasele informatii animate sau la imaginile parodice, care au umplut netul etc. totul tinde spre o schimbare majora a sensului creatiei. Ne aflam in plina epidemie creativa. Ganditi-va doar la milioanele de clipuri (testimoniale sau simple inregistrari cu telefonul), in care un om a simtit nevoia de a-si impartasi imaginarul casnic, si va veti afla in centrul expansiunii. Toate aceste schimbari si mai ales diversificarea actului creativ au dus la aparitia Asociatiei Creatorilor de Fictiune (ACF), care aduce alaturi scriitori, actori, artisti plastici, cineasti, regizori, critici si cronicari din domeniul fictiunii, fotografi, creatori de concepte artistice, oameni capabili sa creeze sau sa ia parte la o creatie colectiva etc.

Pentru inceput am stabilit trei premii: unul pentru creatia vizuala, care include forme de manifestare prin imagine, de la clipul video la vloguri, dans sau teatru, in ideea ca toate aceste creatii au o latura pronuntat vizuala; altul pentru arta scrisului cu tendinte de a migra spre alte arte si un premiu pentru personalitatea anului.

Desigur intentia noastra este aceea de a mari numarul de premii. Aceasta prima editie este doar inceputul unei miscari, la care sunt invitati sa ia parte toti cei care cred in arta hibrida.

In principiu, orice membru al asociatiei poate face propuneri, iar creatorii propusi pot intra pe lista nominalizatilor. Juriul va fi intotdeauna compus doar din 3 persoane. Mi se pare absurd sa mimam obiectivitatea aducand oameni multi, de cele mai multe ori anuntati in ultimul moment, pentru ca pana la urma sa hotarasca tot o singura persoana, autoritatea oculta ori reteaua nevazuta. Cred sincer ca e nedreapta situatia de nominalizat. Nominalizatul e un om adus sa dea greutate celui care ia premiu. Cum totul este subiectiv in lume, am decis ca listele cu nominalizatii sa fie suficient de lungi. Fiecare om de pe acea lista merita premiul. Pentru fiecare categorie va hotari un singur om, justificandu-si public alegerea, prezentand calitatile fiecarei opere/persoane nominalizate.” – Doina Rusti.

FOTO: tomisnews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea