Social

# rusalii 2022 #rusalii #traditii #superstitii

Rusalii 2022 - traditii si superstitii. Ce trebuie sa stie toti credinciosii

Finalul de saptamana vine cu numeroase sarbatori pentru credinciosi. Dupa sarbatorirea Mosilor de vara, de sambata 11 iunie, urmeaza Rusaliile, care sunt sabatorite pe 12 si 13 iunie.

 

Rusaliile sau Pogorarea Sfantului Duh reprezinta o sarbatoare crestina importanta care, in fiecare an, pica la 50 de zile dupa Paste. De Rusalii este comemorata coborarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

In credinta populara, Rusaliile sunt spiritele mortilor care, dupa ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastele cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in locasurile lor si incep sa faca rele oamenilor. Rusaliile sunt cunoscute in popor sub nume diferite: iele, zane, soimane, milostive, doamne, imparatesele-vazduhului, ursoaice.

Rusaliile sunt considerate spirite ale mortilor care, dupa ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastele cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in locasurile lor si incep sa le faca rau oamenilor. Acestea mai sunt cunoscute si sub denumirile de iele, zane, soimane, milostive, doamne, imparatesele-vazduhului sau ursoaice.

Se spune ca Rusaliile sunt imbracate in vesminte albe si danseaza in vazduh cautand locuri neumblate. In batrani se spune ca in locurile in care joaca ielele, solul ramane neroditor sau chiar ars.

Traditii si obiceiuri de Rusalii 2022. Ce sa NU faci sub nicio forma

  • In zilele de Rusalii NU trebuie sa mergi la scaldat deoarece este pericol mare de inec!
  • Sa nu lucrezi, fiindca atragi asupra ta mania Rusaliilor.
  • Sa nu te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa.
  • Sa nu se certe nimeni, caci e luat de Iele.
  • Sa nu te duci la fantana sau sa nu dormi sub cerul liber in noaptea de Rusalii, deoarece vei cadea sub puterea Ielelor

Traditii si obiceiuri de Rusalii 2022. Ce trebuie sa faci de Rusalii

De Rusalii, credinciosii trebuie sa duca la biserica ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede ca alunga spiritele rele. Acestea trebuie apoi pastrate toata vara pentru a apara ogorul si gospodaria de furtunile si grindina ce s-ar putea abate asupra lor.

Ramurile verzi de nuc si de tei se pun la porti si la usi pentru a te pazi de rele.

In unele locuri, femeile stau in raspantii, cu stergare si vase mari cu apa, in care pun frunze de nuc si spala picioarele trecatorilor.

Din Duminica Mare, sau a Rusaliilor, poate incepe culesul plantelor de leac; pana la aceasta data, se considera ca plantele sunt contaminate de catre Rusalii, potrivit libertatea.ro.

FOTO: Pixabay

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea