Social

# amenzi romani #repartitoare caldura #repartitoare #amenzi

Amenzi colosale pentru romanii care stau la bloc daca nu au repartitoare pana la 31 decembrie 2023!

Romanii care stau la bloc si nu au repartitoare instalate, risca amenzi usturatoare! Potrivit legii, pana la data de 31 decembrie 2023, toate apartamentele trebuie sa aiba instalate repartitoare! Cei care omit acest lucru vor plati amenzi colosale. 

 

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) le reaminteste consumatorilor ca repartitoarele individuale si contoarele de caldura sunt obligatorii si trebuie montate pana la finalul anului.

”Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termica, cu citire de la distanta, veti plati exact cat consumati!

In imobilele de tip condominiu si in cladirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica sau dotate cu o sursa centrala de incalzire sau de racire este obligatorie montarea contoarelor individuale pana la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit. 

Prin contorizarea individuala se poate realiza o economie de energie si, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeana a identificat in contorizarea individuala un potential de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor si diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plateste consumul aferent apartamentului sau si cota-parte din consumul comun, evidentiate in nota de consum individual pusa la dispozitie lunar de firma autorizata de ANRE”, anunta ANRE.  

Prin urmare, data de 31 decembrie 2023, este data limita de instalare a repartitoarelor si contoarelor.

”In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica in sistem de distributie orizontala este obligatorie montarea sistemelor de masurare pana la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit. Pentru condominiile cu distributie verticala a agentului termic in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este eficienta din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termica, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de incalzire din fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit, in conditiile in care exista realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulica a instalatiei de incalzire”, se arata in lege, potrivit ANRE.

Amenzile pentru persoanele care refuza instalarea repartitoarelor ajung pana la 1.000 de lei. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea