Social

#anulare vacante #alerta de holera #Marea Neagra #holera #litoralul romanesc #medici #turisti

Alerta de holera la Marea Neagra: Vacante anulate si ingrijorare printre turisti. Ce spun medicii despre riscul de contaminare

Distrugerea barajului de pe Nipru, de saptamana trecuta, a dus la revarsarea in Marea Neagra a numeroase substante chimice periculoase, alaturi de zeci de cadavre ale unor animale.

 

Dupa bombardarea barajului de catre rusi, Ucraina a emis o alerta de holera, in special pentru zona din Odesa, unde accesul pe plaja a fost interzis. In momentul de fata, expertii monitoreizeaza atent cantitatea de apa contaminata care a ajuns deja in Marea Neagra si care, in termen de 10 zile, este asteptata sa ajunga si pe litoralul romanesc.

Avand in vedere aceasta situatie, inclusiv OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a avertizat asupra riscului urias de holera, ceea ce a facut ca unii turisti sa-si anuleze sejururile rezervate deja pe litoralul romanesc.

Apa contaminata, sejururi anulate

Potrivit expertilor, viitura cu ape contaminate urmeaza sa ajunga in zona litoralului din Romania in aproximativ 10 zile. Apele vor veni cu cantitati uriase de gunoaie, dar si cu cadavre si reziduuri de animale.  

“Ganditi-va ca, daca in trei zile de la ruperea barajului, aceasta a ajuns deja la o distanta de aproximativ 50- 60 de kilometri, cum urmeaza o perioada de furtuna in urmatoarele doua– trei zile, furtuna care va reusi sa impinga apa si mai la sud, probabil in 10 zile va ajunge si pe litoralul romanesc. Pentru inceput viitura va ajunge in zona gurilor Dunarii, ulterior, in, functie de conditiile meteo, furtuna sau curenti, apa va fi impinsa catre sud, catre zona litoralului turistic, Constanta, Mamaia si celelalte statiuni”, a afirmat cercetatorul-biolog Florin Timofte, de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta, pentru Adevarul.

Aceste vesti i-au speriat pe cei care se pregateau sa pelce in vacanta pe litoral si i-a facut sa-si anuleze vacantele. Romanii au inceput sa impartaseasca pe retelele de socializare faptul ca au renuntat la sejururile pe litoral, ceea ce i-a facut pe hotelieri si reprezentantii agentiilor de turism sa le transmita sa stea linistiti si sa nu-si faca griji in aceasta privinta, de teama sa nu piarda si mai multi bani.

„Nu cred ca trebuie sa-si faca o problema in acest sens, pentru ca avem o distanta foarte mare pana la Odesa”, spune un reprezentant al unei agentii de turism de pe litoralul romanesc, potrivit click.ro.

Viitura ajunge in 10 zile pe litoralul Romanesc. DSP testeaza zilnic apa

Specialistii atrag atentia ca apele pline de reziduuri vor ajunge pe litoralul romanesc in aproximativ 10 zile.

Directia de Sanatate Publica din Constanta face zilnic teste ale calitatii apei marii. De asemenea, biologiisustin ca riscul de aparitie a bolii este redus in zona litoralului romanesc.

Ce spun medicii despre riscul de holera de pe litoral 

Medicii sustin ca riscurile de contaminare, pe litoralul romanesc este foarte mic. Asta, in ciuda faptului ca testele efectuate in apropierea orasului Herson au confirmat prezenta bacteriei E.coli, dar si a holerei, in ape. Cu toate acestea, Ministrul ucrainean al Apararii sustine ca, in ciuda prezentei acestor bacterii, concentratiile nu sunt mari. Acesta a mai precizat insa ca in ape a mai fost depistat combistibil, dar si alte substante toxice.

Specialistii din Romania (medici si biologi) sustin ca riscul ca oamenii sa se imbolnaveasca de holera sau de un alt patogen periculos este foarte mic, deoarece apa sarata a Marii Negre distruge aceste bacterii.

“Legat de holera, nu exista un risc major. In momentul de fata, nu exista niciun caz declarat la nivelul Ucrainei. Insa, agentul patogen exista in mediu, ceea ce inseamna ca riscul ca de la acel agent patogen sa am chiar infectia exista. Daca vor fi luate masurile necesare de preventie, daca va exista un stoc de vaccinuri, atunci lucrurile vor fi in regula. Deci autoritatile sunt acum in faza de a lua masurile de preventie. Si nu e vorba doar de holera, e vorba si de tuberculoza, e vorba de E. coli, sunt mai multe boli care pot reaparea.

Holera se transmite pe cale digestiva. Face parte din categoria bolilor care se transmit pe cale digestiva, cu o simptomatologie digestiva. La fel, e important de spus, ca dintre pacientii care fac holera, cei mai multi fac forme usoare sau sunt asimptomatici. Riscul major, care sa le puna viata in pericol, exista la un procent de 10% dintre cei care fac holera. E vorba de persoanele in varsta, de cei foarte micuti, deci extremele de varsta, cei care au boli cronice si cei care, la un moment dat, se pot deshidrata si acest lucru poate conduce la o serie de complicatii importante.

Nu exista un pericol pentru turistii care merg pe litoral sau in Delta Dunarii. Vorbim de o situatie punctuala, insa rolul autoritatilor internationale este tocmai sa previna aparitia unor focare si tocmai de aceea vedem acum toate aceste avertismente”, a declarat  Adrian Marinescu, medic infectionist si directorul medical al Institutului „Matei Bals” din Bucuresti, pentru fanatik.ro.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea