Social

#crestere salariu mediu #salariu mediu #castiguri #salariu

A crescut salariul mediu la nivel national. Cat a ajuns si unde se castiga cel mai bine

A crescut salariul mediu in Romania, la 4.593 de lei, in luna septembrie. Este cu 1,4% mai mare fata de luna august.

 

Astfel, potrivit statisticilor, in luna septembrie 2023, salariul mediu brut a fost de 7.350 de lei, cu 92 de lei (1,3%) mai mare decat in luna august. Asta a dus la un salariu net de 4.593 de lei, cu 62 de lei, mai mare decat in luna august, potrivit INS.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, in special in lunile luate ca baza de comparatie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.

Ce sectoare au inregitrat cresteri salariale

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (11450 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2524 lei).

Si in sectorul bugetar, in luna septembrie 2023 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+4,3%, ca urmare a reluarii platii cu ora a cadrelor didactice), in sanatate si asistenta sociala (+2,3%), respectiv in administratia publica (+1,4%), arata  datele INS.

Cu cat a crescut salariul mediu in septembrie 2023, comparativ cu septembrie 2022

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,7%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea