Social

#daune morale profesoara #elevi cluj #batjocura #daune morale #cluj

Doi elevi din Cluj, obligati sa-i plateasca unei profesoare 30.000 de lei. Care este motivul

Judecatoria din Cluj-Napoca a luat decizia ca doi elevi trebuie sa plateasca unei profesoare suma de 30.000 de lei pentru batjocorirea acesteia pe grupul de WhatsApp al clasei si pe Facebook.

 

Astfel, parintii celor doi elevi subt buni de plata dupa ce copiii si-au insultat propria profesoara.

Mai exact, este vorba despre un dosar din 2019, in care o profesoara de la Scoala Gimnaziala „Ion Agarbiceanu” din Cluj-Napoca, care era diriginte la clasa a VII-a, a cerut daune de 50.000 lei pentru ca a fost insultata de catre doi elevi din clasa sa. 

Profesoara a aflat despre insulte dupa ce unii dintre elevii sai au informat-o pe profesoara despre faptele celor doi inculpati, care, la acea data, aveau 12, respectiv 13 ani.

In 201, un baiat de 12 ani, a modificat o poza a profesoarei sale, dandu-I aspectul unui animal. Poza a fost postata apoi pe grupul de WhatsApp al clasei, la sfarsitul vacantei de vara din 2018. Mai mult, la finalul aceluiasi an, acelasi baiat ar fi postat o alta imagine denigratoare a profesoarei, pe care apoi, a setat-o ca imagine a grupului. 

In 2019, un alt baiat, in varsta de 13 ani, la acea vreme, a creat un cont de Facebook in numele profesoarei, in care a postat pozele primite pe grupul de WhatsApp si le-a dat colegilor mesaje si cereri de prietenie, informandu-I ca el a realizat contul.

Acesta a fost momentul in care profesoara a decis sa mearga in instanta, cerand despagubiri de 50.000 de lei si publicarea hotararii intr-un cotidian central.

Profesoara a motivat suma spunand ca insultele la adresa numelui si imaginii sale au fost greu de indurat si i-au afectat viata privata, demnitatea, dreptul la imagine si autoritatea sa profesionala, insulta fiind popularizata catre elevi din toata scoala. 

Cadrul didactic a dovedit afirmatiile prin intermediul unor capturi de ecran cu fotografiile in cauza, dar si cu ajutorul colegilor de breasla care au povestit cum au afectat-o insultele celor doi elevi si ca a devenit abatuta, retrasa, distanta dupa aceste incidente. 

Parintii celor doi elevi au spus ca totul a fost o gluma si ca cei doi au facut o prostie copilareasca. In plus, au spus ca aceasta este o forma a libertatii de exprimare si ca acest lucru s-a desfasurat in afara orelor de curs.  

Pe 31 mai 2021, justitia a hotarat ca parintii celor doi elevi sa plateasca daune de 30.000 de lei (adica 15.000 de lei fiecare) si sa publice, pe banii lor, hotararea intr-un ziar.

Profesoara si parintii unuia dintre elevi au contestat in apel sentinta, fiind nemultumiti de solutie. Pe 8 noiembrie 2023, Tribunalul Cluj a hotarat ca sentinta Judecatoriei sa fie mentinuta in intregime,potrivit adevarul.ro.

Parintii elevilor sunt nemultumiti de aceasta decizie, deoarece sustin ca elevii au platit deja prin schimbarea scolii sau scaderea notei la purtare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea