Social

# aglomerari urbane #natura

4 moduri prin care poti sa te bucuri de natura daca locuiesti in aglomerari urbane

Beneficiile naturii sunt cunoscute de multi dintre noi, atat in ceea ce priveste relaxarea, cat si starea generala de bine. Insa, aceasta fericire se rezuma, de cele mai multe ori, doar la vacante de cateva zile undeva la munte.

Daca locuiesti in aglomerari urbane si vrei sa aduci natura cat mai aproape de tine, iti prezentam cateva moduri prin care poti sa te bucuri de aceeasi fericire aproape de casa. 

1. Alege sa locuieste intr-un cartier verde

Alegerea unei locuinte depinde de mai multi factori, cum ar fi amplasarea, orientarea si specificul zonei. De asemenea, aceasta trebuie sa fie si in proximitatea unor statii de transport in comun, sa aiba centre comerciale langa, gradinite sau scoli.

Un alt criteriu important de care sa tii cont ar fi si oportunitatea de a alege un cartier verde. Asta inseamna ca locuinta ta devine mai mult decat un loc, se transforma intr-o o comunitate care aduna spatii verzi, zone de relaxare, pentru un stil de viata modern si sustenabil.

Daca esti din Bucuresti si vrei sa locuiesti intr-un cartier verde, ia in considerare apartamente Barbu Vacarescu. Aici este o zona unde vei putea beneficia de surse de energie prietenoase cu mediul, dar si de spatii verzi. Astfel de apartamente sunt potrivite pentru acele momente de evadare, cand vrei sa scapi de stresul zilnic, dar nu ai posibilitatea sa pleci din oras.

2. Planifica mai des iesiri in padurile apropiate

O excursie in padure, dar in apropierea orasului, iti va incarca bateriile pentru multe zile. Pentru ca da, exista si paduri langa marile orase. In cazul in care nu stiai unde se afla, iti prezentam cateva care pot fi la o distanta mica de tine:

  • In Bucuresti - padurea Baneasa, o oaza de liniste la doar 13 km de centrul orasului;
  • In Cluj-Napoca - padurea Faget, la care poti ajunge in aproximativ 20 de minute din centrul orasului;
  • In Timisoara - padurea Bistra, se afla la o distanta de 12 kilometri de oras;
  • In Iasi - padurea Barnova, la aproximativ 15 minute de centrul orasului;
  • In Sibiu - padurea Cisnadioara, la care ajungi in 30 de minute din centrul Sibiului.

Acestea sunt padurile din marile orase, pe care le poti vizita intr-o zi de weekend cand simti ca ai nevoie de relaxare, dar nu poti sa pleci departe din oras. Planifica cate o astfel de iesire cel putin o data pe saptamana, astfel incat sa respiri aer proaspat si sa te bucuri de frumusetile naturii.

3. Adu cat mai multe plante in apartament

Cand iti decorezi locuinta cu multe plante, nu doar ca te ajuta sa obtii un aspect vizual placut, dar contribuie la crearea unui cadru cat mai aproape de natura. Plantele au mai multe beneficii, cum ar fi anihilarea bacteriilor si virusurilor, mentinera umiditatii optime in casa, iar cele cu frunze verzi reduc chiar si zgomotul.

Sunt destul de multe avantaje care sa te faca sa iti transformi locuinta intr-o adevarata sera, sau cel putin o camera din ea. Si daca te gandesti ca iti va luat mult timp ingrijirea lor, iata cateva plante care sunt usor de intretinut cand stai intr-un apartament:

  • Pana cocosului/Aspidistra Elatior;
  • Cactusul de Craciun;
  • Dracena;
  • Epipremnum:
  • Voalul miresei;
  • Violeta africana;
  • Aloe;
  • Dieffenbachia.

4. Pune pe lista gradinile botanice

Daca mai sus spuneam de padurile din apropiere, acum vorbim si de gradinile botanice, care pot fi accesate si mai usor. De obicei, ele se regasesc in majoritatea oraselor mari si medii, cat mai aproape de centru. Cu transportul in comun, iti poti transforma o banala zi de sambata intr-o evadare verde, printr-o excursie la gradina botanica.

O plimbare la gradina botanica inseamna nu doar o vizita pentru relaxare, ci si o imbogatire culturala in ceea ce priveste cunoasterea speciilor de plante. Multe gradini botanice detin chiar ierbare, cu mai multe colectii de plante presate si uscate pentru cercetare. Si daca vrei sa intri si mai adanc in stiinta plantelor, poti apela la un ghid care sa te acompanieze in vizita ta la gradina.

Acestea sunt doar patru activitati pe care le poti face daca locuiesti in oras, iar evadarea in natura este departe de planificare. Prin aceste activitati te relaxezi si te incarci cu energie, foarte aproape de casa ta din oras.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea