Social

#lucruri mai putin cunoscute #atentate 11 septembrie 2001 #11 septembrie 2001

25 de lucruri mai putin cunoscute despre tragedia de la 11 septembrie 2001

Tragedia de la 11 septembrie 2001 a fost un eveniment de o importanta majora in istoria recenta a Statelor Unite si a intregii lumi. Pe langa evenimentele cunoscute, exista numeroase detalii mai putin cunoscute care arunca o lumina diferita asupra acestei tragice zile. Iata 25 de lucruri mai putin cunoscute, despre care nu se prea vorbeste, despre tragedia de la 11 septembrie 2001.

 

1. Al treilea turn World Trade Center, prabusit. O parte mai putin cunoscuta a tragediei de la 11 septembrie este prabusirea Turnului 7 al World Trade Center. Acesta a fost al treilea turn care s-a prabusit in acea zi, la aproximativ 7 ore dupa prabusirea Turnurilor Gemene. Motivul oficial al prabusirii sale a fost un incendiu, dar aceasta este in continuare subiectul unor teorii ale conspiratiei, mai ales ca acesta se afla la distanta de Turnurile Gemene, iar cladirile din jurul turnurilor au ramas in picioare.

2. Zona Zero. Termenul "Zona Zero" a devenit cunoscut in urma atacurilor de la 11 septembrie si se refera la locul exact unde s-au prabusit Turnurile Gemene. Acesta a devenit un simbol al rezistentei si reconstructiei si a fost complet reamenajat. Astazi, Zona Zero gazduieste Memorialul si Muzeul National al Tragediei de la 11 septembrie.

3. Avertismente de la FBI, neglijate. Inainte de atacurile de la 11 septembrie, au existat mai multe avertismente cu privire la posibile atacuri teroriste. Una dintre cele mai notabile avertismente a venit din partea unui informator al FBI numit Coleen Rowley. Ea a atras atentia asupra unor suspiciuni privind teroristi implicati in invatarea de a pilota avioane fara a fi interesati de aterizare. Cu toate acestea, aceste avertismente nu au fost luate in serios suficient de mult.

4. Raportul Comisiei 9/11. Dupa atacurile de la 11 septembrie, a fost infiintata Comisia Nationala pentru Atacurile Teroriste asupra Statelor Unite (cunoscuta sub numele de Comisia 9/11) pentru a investiga evenimentele si circumstantele care au condus la acestea. Raportul final al comisiei, publicat in 2004, a identificat numeroase deficiente in sistemul de aparare si de informatii al SUA si a recomandat masuri pentru imbunatatirea securitatii nationale.

5. Operatiunea "Aerisirea". Dupa atacurile de la 11 septembrie, au aparut ingrijorari cu privire la calitatea aerului din Zona Zero. In urma prabusirii Turnurilor Gemene, s-au eliberat cantitati mari de praf fin si substante toxice. Pentru a reduce riscurile pentru lucratorii de salvare si de curatenie, a fost initiata o operatiune de curatare a aerului, care a implicat stropirea constanta a zonei cu apa pentru a reduce praful si substantele toxice.

6. Numerosi supravietuitori. In ciuda magnitudinii atacurilor, un numar surprinzator de mare de oameni au supravietuit. Peste 18.000 de persoane au reusit sa iasa in siguranta din cladirile afectate. Eforturile eroice ale primilor interventionisti si ale altor persoane au fost esentiale in acest sens.

7. Mesaje de adio de la oamenii prinsi in turnurile gemene. In timp ce se aflau in cladirile afectate, multe persoane au trimis mesaje de adio familiilor lor prin apeluri telefonice sau mesaje text. Aceste mesaje au devenit marturii emotionante ale ultimelor momente ale celor care au pierit in acele atacuri. Unele dintre aceste mesaje au fost pastrate si sunt expuse in muzeul Memorialului 9/11.

8. Operatiunea "Clear Skies". Dupa atacurile de la 11 septembrie, administratia SUA a lansat Operatiunea "Clear Skies", care a interzis orice zbor comercial in spatiul aerian american timp de trei zile. Aceasta a fost una dintre cele mai drastice masuri luate pentru securitatea nationala in istoria SUA.

9. Eforturi internationale. Atacurile de la 11 septembrie au declansat un val de solidaritate internationala. Multe tari au exprimat condoleante si sprijin pentru SUA, iar NATO a invocat pentru prima data Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, considerand atacurile ca un atac impotriva tuturor membrilor aliantei.

10. Raspunsul international. Dupa atacurile de la 11 septembrie, mai multe tari au oferit sprijin si asistenta SUA in lupta impotriva terorismului. A fost initiata o coalitie internationala in Afganistan pentru a combate Talibanul si al-Qaeda. Aceasta campanie militara a fost cunoscuta sub numele de "Operatiunea Libertate Durabila".

11. Efecte asupra economiei. Tragedia de la 11 septembrie a avut un impact semnificativ asupra economiei globale. Pietele financiare au inregistrat scaderi abrupte, iar industria aeriana a fost puternic afectata. SUA a implementat masuri de stimulare economica pentru a atenua aceste efecte.

12. Probleme grave de sanatate pentru supravietuitori. Multi supravietuitori ai atacurilor de la 11 septembrie au dezvoltat ulterior probleme de sanatate grave din cauza expunerii la praf si substante toxice. Un numar semnificativ de persoane au dezvoltat boli respiratorii, cancere si alte afectiuni legate de expunerea la aceste substante.

13. Memorialul Pentagonului. In afara tragediei de la World Trade Center, un alt avion al-Qaeda a lovit Pentagonul in aceeasi zi. In memoria victimelor din acest atac, a fost construit Memorialul Pentagonului, care include un monument de onoare pentru fiecare persoana decedata in urma atacului.

14. Schimbari in securitatea aeriana. Atacurile de la 11 septembrie au dus la o revizuire profunda a masurilor de securitate aeriana. Au fost implementate noi reguli si proceduri, inclusiv controale de securitate mai stricte la aeroporturi si restrictii asupra obiectelor permise la bordul aeronavelor.

15. Furtul de identitate. Un numar semnificativ de persoane au profitat de haosul din urma atacurilor pentru a comite furturi de identitate sau alte infractiuni financiare. Aceste infractiuni au crescut in perioada imediat urmatoare tragediei.

16. Observatorii ONU. La momentul atacurilor de la 11 septembrie, Adunarea Generala a Natiunilor Unite se afla in sesiune la New York. Mai multi observatori ONU au fost martori directi la evenimentele care au avut loc la World Trade Center si au contribuit la eforturile de ajutorare si asistenta.

17. Reclamatii de la supravietuitori si rudele victimelor. Dupa atacuri, familiile victimelor si supravietuitorii au intentat numeroase procese impotriva autoritatilor, companiilor aeriene si a altor parti implicate. Unele dintre aceste procese au dus la compensatii financiare semnificative.

18. Freedom Tower, in locul turnilor gemene. Procesul de reconstructie a Zonei Zero a fost extrem de complex si costisitor. Cladirea One World Trade Center (Freedom Tower) a fost construita pentru a inlocui Turnurile Gemene si a devenit un simbol al rezilientei si al determinarii de a reconstrui.

19. Pierderea monumentelor istorice. Cladirile World Trade Center contineau si monumente istorice, cum ar fi sculpturile "Sferei" si "Bustul lui Benito Juarez". O parte dintre aceste opere de arta au fost recuperate din ruine si restaurate in memoria victimelor.

20. Eroii mai putin cunoscuti. Pe langa pompieri, politisti si lucratorii de salvare, numerosi civili obisnuiti au devenit eroi in timpul atacurilor. Acesti oameni au ajutat la evacuarea altor persoane, au acordat primul ajutor si au dat dovada de curaj in fata pericolelor iminente.

21. Biblioteca pentru Cercetare a Atacurilor de la 11 septembrie. Pentru a colecta si conserva documente, inregistrari si marturii legate de atacurile de la 11 septembrie, a fost infiintata Biblioteca pentru Cercetare a Atacurilor de la 11 septembrie. Aceasta biblioteca contine resurse importante pentru cercetatori si istorici si serveste ca sursa de informatii pentru intelegerea mai profunda a evenimentelor.

22. Echipamentele de comunicare nu functionau corect. Un alt aspect mai putin cunoscut este ca, in unele cazuri, echipamentele de comunicatii ale primilor interventionisti nu functionau corespunzator in timpul atacurilor. Aceasta a complicat coordonarea eforturilor de salvare si ajutor.

23. "Survivor's Staircase". O scara de evacuare de la World Trade Center, cunoscuta sub numele de "Survivor's Staircase", a supravietuit prabusirii si a fost pastrata. Aceasta a fost mutata si facuta parte din expozitia Muzeului National al Tragediei de la 11 septembrie.

24. Reevaluarea securitatii aeroporturilor din intreaga lume. Atacurile de la 11 septembrie au avut un impact global. In timpul urmatoarelor zile si saptamani, au avut loc evenimente conexe si atentate in mai multe tari, iar securitatea aeroporturilor din intreaga lume a fost major imbunatatita.

25. 11 septembrie, zi de comemorare. Ziua de 11 septembrie a devenit o zi de comemorare nationala in Statele Unite. In urma atacurilor, legea federala a Statelor Unite a stabilit data de 11 septembrie ca "Ziua Patriotismului" (Patriot Day), o zi dedicata comemorarii victimelor si a eroilor. De asemenea, ora 9:11 a devenit un moment de moment de reculegere pentru victimele tragediei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea