Social

#depasire prag critic #cel mai calduros an #temperaturi-record #incalzire globala #summit

2023, pe cale sa devina cel mai calduros din istorie. Temperatura globala a depasit pragul critic de incalzire a Planetei

Temperatura globala a depasit, pentru prima data in istorie, pragul critic de incalzire a Planetei. Oamenii de stiinta au avertizat de zeci de ani ca acest lucru se va intampla in viitor daca nu se iau masuri, iar acum s-a intamplat. Aceasta incalzire ar putea avea un impact catastrofal asupra planetei si a ecosistemelor sale.

In acest an, recordurile climatice urmeaza unul dupa altul. Dupa ce luna octombrie a inregistrat un record de caldura la nivel mondial, Serviciul Copernicus pentru schimbari climatice al Uniunii Europene a anuntat acum un nou record neplacut.

Pentru prima data, vineri, 17 noiembrie 2023, temepratura medie globala a fost cu peste 2 grade Celsius mai mare decat nivelurile inregistrate inainte de industrializare, adica valoarea medie pentru anii 1850-1900. Acest lucru arata ca planeta devine din ce in ce mai calda si, desi, acest prag nu este atins zilnic, este inca un semnal de alarma de care ar trebuie sa devenim mai constienti si sa luam mai multe masuri pentru protejatea planetei.

“Cea mai buna estimare a noastra este ca aceasta a fost prima zi in care temperatura globala a fost cu peste 2 grade Celsius peste nivelurile din 1850-1900 (sau preindustriale), la 2,06 grade Celsius”, a scris ea.

Tinta de 1,5 grade Celsius pentru clima a fost ratata?

Tinta de 1,5 grade are ca scop limitarea incalzirii globale la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale pana in 2100. dupa cum au convenit aproape toate tarile din lume la Paris, in 2015. Pentru a calcula acest lucru, abaterea globala de la nivelul preindustrial este calculata ca medie pe un an intreg, potrivit meteoradar.ro.

Cu toate acestea, depasirea pragului de 2 grade, care a fost inregistrata acum, a avut loc doar intr-o singura zi. Acest lucru contrasteaza cu valorile medii mai scazute din majoritatea celorlalte zile ale anului, ceea ce inseamna ca cresterea temperaturii medii anuale globale se va stabiliza in cele din urma undeva in apropierea pragului de 1,5 grade.

Organizatia Meteorologica Mondiala presupune ca pragul de 1,5 grade va fi depasit si in ceea ce priveste media anuala a temperaturii intre 2023 si 2027. Totusi, acest lucru nu inseamna ca obiectivul climatic va fi ratat. Acesta prevede limitarea incalzirii globale pana in 2100. Teoretic, o scadere a temperaturii este inca posibila pana atunci.

Anul 2023, caldura record

Anul 2023 este pe cale sa fie cel mai calduros an din istoria meteorologica inregistrata. Media anuala actuala este cu 1,4 grade peste nivelul preindustrial, scrie meteoradar.ro.

Pe langa schimbarile climatice provocate de om si fenomenul meteorologic El Niño, exista diverse alte motive pentru caldura de anul acesta, precum eruptia vulcanica din Pacific, din 2022. Atunci, un vulcan subacvatic de langa Tonga a catapultat cantitati uriase de vapori de apa in stratosfera. Vaporii de apa sunt considerati cel mai important gaz cu efect de sera de pe Pamant.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea