Social

#cel mai calduros an #temperaturi-record #romania #summit

2023, cel mai calduros an din istorie!

Anul 2023 a fost cel mai calduros an din istorie pentru Romania, anunta ministerul Mediului. 2023 a adus recorduri noi de canicula la nivel mondial, dar a afectat si Romania, care a inregistrat cele mai mari temperaturi de pana acum. Chiar in timpul sarbatorilor de iarna temperaturile au fost de primavara si nu de iarna, cum este normal.

 

Ministerul Mediului a declarat ca incalzirea continua a vremii vine si cu fenomene meteo extreme. Pe masura ce temperaturile cresc, vor creste in intensitate si furtunile.

“2023 este cel mai cald an din istorie pentru #Romania cu o temperatura medie de 12,5 grade si o abatere termica de 2,3 grade fata de normalul perioadei 1981 - 2010. Totodata intervalul 2012-2023 devine cea mai calda perioada de 12 ani consecutivi din istoria masuratorilor meteorologice, conform datelor publicate de Administratia Nationala de Meteorologie (#ANM).

”Incalzirea continua inseamna ca fenomenele meteorologice extreme - care s-au agravat deja - vor deveni si mai frecvente si mai intense, agravand pagubele si pierderile de vieti omenesti cauzate de secete, inundatii, uragane si incendii.

Tendintele acestea ne afecteaza pe toti si nu mai poate nega nimeni ca activitatea umana a pus o presiune prea mare asupra naturii, iar masurile care sunt impuse prin acorduri internationale, prin reducerea emisiilor de carbon, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera devin absolut necesare.

Romania sprijina efortul Uniunii Europene (#UE) de a combate atat cauzele, cat si efectele incalzirii globale, constienta fiind ca atingerea tintelor nu se poate realiza individual, deoarece modalitatile practice prin care putem sa reducem emisiile de carbon si emisiile de gaze cu efect de sera, presupun un efort comun, concertat, statele avand obligatia de a respecta angajamentele pe care partile si le-au asumat prin Acordul de la Paris si prin Pactul Climatic de la Glasgow, adoptat in 2021.

Astfel, Romania sustine determinarea Uniunii Europene de a cauta solutii eficiente pentru a raspunde nevoilor diverse ale tarilor vulnerabile care se confrunta cu efectele schimbarilor climatice si este solidara cu acestea si si-a asumat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 55% pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, si atingerea neutralitatii climatice pana in 2050” a declarant ministrul Mircea Fechet.

Potrivit serviciului pentru schimbari climatice #Copernicus, si la nivel european 2023 a fost cel mai cald an inregistrat vreodata, iar oamenii de stiinta avertizeaza ca incalzirea globala, perioadele de seceta severa, vor continua in conditiile in care emisiile de gaze cu efect de sera sunt in crestere.

Tendinta actuala a incalzirii globale este rezultatul activitatilor antropice (probabilitate de peste 95%) si se desfasoara cu o rata fara precedent. Acest fenomen este strans legat de efectul de sera proces prin care atmosfera capteaza o partea a energiei solare, cealalta parte fiind radiata inapoi in spatiu. Gazele cu efect de sera, dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4), oxidul de azot (N2O) sunt rezultatul, in special, al arderii combustibililor fosili iar in prezent, depasesc semnificativ nivelurile preindustriale.

Omenirea emite, in prezent, aproximativ 40 de gigatone de CO2 pe an. Pentru a ramane in limitele Acordului de la Paris de a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius, cantitatea totala de carbon pe care o mai putem emite este de aproximativ 250 de gigatone. Coreland si alti factori care contribuie la incalzire, timpul care ne-a ramas pentru a reduce total emisiile este de aproximativ cinci ani.

In vederea combaterii incalzirii globale, s-a discutat despre efectele acesteia in cadrul mai multor conferinte si s-au adoptat tratate menite sa reglementeze actiunile necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Organizatia Meteorologica Mondiala (#OMM) a afirmat in cadrul summitului #ONU din Dubai privind clima, #COP28, ca, in 2023, conditiile extreme inregistrate au „lasat o amprenta de devastare si disperare”, precizand si ca ritmul schimbarilor climatice a „crescut alarmant”, perioada 2011-2020 fiind cel mai cald deceniu inregistrat vreodata.

Temperatura medie la suprafata globului a atins cote record in primele 11 luni ale anului, potrivit observatorului european Copernicus: din ianuarie pana in noiembrie, mercurul a fost in medie cu 1,46 grade Celsius mai mare decat in perioada 1850-1900. Ca urmare, 2023 a fost cel mai cald an inregistrat vreodata in ceea ce priveste media anuala. In fiecare luna au fost inregistrate temperaturi record, noiembrie, fiind luna care a incheiat cea mai calda toamna boreala, din emisfera nordica, din timpurile moderne.

„2023 are acum sase luni si doua anotimpuri care au depasit recordurile. Aceasta luna noiembrie extraordinara, care include doua zile cu temperaturi cu 2 grade peste nivelurile preindustriale, inseamna ca 2023 este cel mai cald an inregistrat vreodata in istorie”, a declarat Samantha Burgess, sef adjunct al @Serviciul Copernicus pentru schimbari climatice (#C3S), intr-un comunicat de presa.

Si pentru Romania, cu o temperatura medie de 12,5 grade si abatere termica de 2,3 grade fata de normalul perioadei 1981 – 2010, 2023 a fost cel mai cald an din istorie.

Cel mai cald an din istorie a avut si cel mai calduros Craciun. Maxima zilei a fost de 17 grade Celsius, iar la statia meteo de la #Calafat, s-au inregistrat, aproape 21 de grade, un record de temperatura al ultimilor sase ani. O masa de aer tropical a ajuns din sudul continentului in tara noastra si, astfel, s-au atins temperaturi foarte ridicate in decembrie.

Ziua de sambata, 21 octombrie, a fost extrem de calda, cu recorduri la 129 de statii din tara noastra, pentru istoria recenta, de cand se fac masuratori.”, este anuntul facut de ministerul Mediului pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea