Social

#datini aducatoare de noroc #datini #europa #noroc

Datini aducatoare de noroc din Europa

Odata cu apropierea Anului Nou, milioane de oameni din lumea intreaga isi fac planuri si se pregatesc pentru a sarbatori alaturi de familie si prieteni. Exista si anumite traditii pe care le respecta, insa difera de la o regiune la alta.

 

Anul Nou este nu numai motiv de sarbatoare, ci si de restart. Oamenii obisnuiesc sa isi puna diferite dorinte sau sa respecte datini aducatoare de noroc. Lucrul acesta a fost imprumutat si de industria jocurilor de noroc care a dus la aparitia unor jocuri disponibile in Romania prin intermediul slotv online, unul dintre operatorii licentiati. Cultura celtica, irlandeza, greceasca toate au traditii vechi de mii de ani si ii inspira atat pe furnizorii de jocuri de noroc, cat si pe regizorii de filme. Unele dintre ele sunt si astazi urmate cu strictete in speranta ca noul an vor aduce mai mult noroc celor care le respecta.

Atunci cand vorbim despre traditii aducatoare de noroc, facem asocierea cu Anul Nou pentru ca atunci oamenii respecta cele mai multe dintre datini. Cred ca prin a manca un strugure pentru fiecare sunet al ceasului de la miezul noptii sau a purta lenjerie rosie in noaptea dintre ani le va aduce mai mult noroc, insa de cele mai multe ori acestea sunt doar niste traditii si atat.

Traditiile si obiceiurile aducatoare de noroc nu sunt respectate doar in Romania, ci aproape fiecare tara are ceva special de Revelion. Lenjerie intima, farfurii, sanii, costume de urs, toate acestea au ceva in comun, fac parte din traditiile diferitelor tari europene. Iata cateva dintre aceste traditii aducatoare de noroc din Europa:

Grecii strivesc rodii

Se stie despre Grecia ca este una dintre cele mai vechi civilizatii de pe Pamant, iar atunci cand vine vorba despre traditiile de Anul Nou, grecii au traditii frumoase. Strivesc rodiile de pamant, obicei numit Kalo Podariko. Pe masura ce sar tot mai multe seminte din fruct, cu atat ar trebui sa-ti aduca mai mult noroc. O alta traditie spune ca este bine sa pariezi toata noaptea. Indiferent ca este un joc cu zaruri sau unul de carti, daca vei castiga atunci se considera ca anul urmator vei avea noroc si in acelasi timp obtii niste bani in plus.

Islandezii sunt pe modul clasic

Islanda incepe celebrarea Anului Nou la ora 18:00, moment in care lumea se aduna in fata Catedralei din Reykjavik, fie asculta la radio slujba. Vizionarea Comediei de Anul Nou este o noua traditie respectata de islandezi, fiind difuzata in fiecare an din 1996 de la lansare. Modul satiric prin care trateaza anul care tocmai urmeaza sa se incheie starneste amuzamentul oamenilor, cu atat mai mult ca sunt vizati politicieni si artisti. Seara se incheie cu focul de artificii care incepe la miezul noptii.

Hainele aduc noroc francezilor

In Franta hainele sunt cele care aduc noroc. Francezii adesea se imbraca pentru sarbatorirea trecerii dintre ani. „Imbracati-va ca si cum ar fi 31 decembrie” este chiar o expresie folosita atunci cand se vrea ca cineva sa se imbrace frumos, de gala pentru a arata cel mai bine indiferent de ocazie. O alta traditie pe care francezii o au de Revelion este de a se saruta sub vasc, iar despre ea se spune ca provine de la celti, despre cei care asociau vascul cu fertilitatea si norocul. Aceasta traditie s-a pastrat de-a lungul secolelor si este astazi folosita de tot mai multe cupluri care doresc sa aiba parte de un moment special in timp ce are loc trecerea dintre ani.

Maghiarii se incred in ceea ce spun galustele

In ceea ce ii priveste pe maghiari, acestia pun mare pret pe galuste atunci cand vor sa vada cat de norocosi vor fi in anul care urmeaza. Pe langa faptul ca obisnuiesc sa faca zgomot pentru a speria spiritele ele, mai exista o traditie care le vizeaza in special pe fete. Acestea trebuie sa puna biletele de hartie cu numele potentialilor logodnici in interiorul a 12 galuste si una o lasa goala. Prima care se ridica in varful apei in timpul de gatire va contine numele viitorului lor sot, in cazul in care se ridica cea lasata goala atunci se asteapta ca fata sa ramana singura tot anul urmator.

Mersul cu „Ursul” este specific romanilor

Daca s-ar organiza un concurs pentru cele mai ciudate costumatii pe care un popor le poarta pentru a ura noroc de Anul Nou atunci Romania ar castiga detasat. In dimineata primei zile din an, flacaii se imbraca in straie populare. De obicei, umblatul cu Ursul a fost intalnit in Moldova, dar cu timpul a fost imprumutat si astazi cete de tineri sunt vazute si in orasele din intreaga tara. Alaiul cu muzica este condus de un „Ursar”. Cu tobe sau pur si simplu cu fluiere si ajutata de un ciomag, masca incepe sa mormaie si imita pasii ursului, lovind puternic picioarele de pamant cu semnificatia de a purifica si fertiliza solul in noul an.

Datinile de orice fel sunt interesante si totodata urmate, in special cele aducatoare de noroc care nu le scapa oamenilor atunci cand sarbatoresc trecerea in noul an.

FOTO: openai.com/dall-e-2

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea