Social

# camere de garda # spital Romania #servicii medicale #hackeri #romania #spital

15 spitale atacate de hackeri. Serviciile medicale nu pot fi inregistrate. Pacientii asteapta in camerele de garda

 

15 spitale din Romania au fost atacate de hackeri. Atacul cibernetic major a facut ca spitalele in cauza sa nu poata raporta erviciile medicale. Printre spitalele afectate se numar si, cel putin, patru spitale din Bucuresti: Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic Coltea si Spitalul de Urgenta Bagdasar-Arseni.

Toate aceste unitati medicale foloses sisteme informatizate pentru a gestiona serviciile medicale. Serverele acestor spitale au fost afectate dupa ce compania de IT care se ocupa de administrarea lor a fost vitima unui atac cibernetic masiv. 

Avand in vedere lipsa functionarii acestui sistem, spitalele se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste raportarea si decontarea serviciilor medicale furnizate, ceea ce poate avea consecinte financiare semnificative pentru spitale, deoarece nu vor mai putea obtine fonsurile de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru serviciile oferite.

Cel mai grav este la Institutul Marius Nasta, unde un numar foarte mare de pacienti asteapta la camera de garda din cauza incapacitatii de a opera servicii medicale in sistemul afectat de hackeri.

 “Informatia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat si am oprit accesul la internetul public. In momentul de fata functionam in offline. Nu am trimis bolnavi acasa si continuam activitatea un pic mai greoi”, au transmis reprezentantii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.

Situatia este critica la Institutul Marius Nasta, unde un numar mare de pacienti asteapta in camera de garda din cauza incapacitatii de a opera serviciile medicale in sistemul afectat de atacul cibernetic.

Remedierea problemei si restabilirea functionarii normale a sistemul trebuie sa se restabileasca rapid pentru ca spitalele sa poata functiona in conditii normale.

“Reprezentantii Directoratului National de Securitate Cibernetica (DNSC) au transmis ca institutia a fost notificata in cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din Romania. Mai multe spitale sunt afectate de atac. In acest moment, o echipa de specialisti ai DNSC s-a deplasat la fata locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat institutia, potrivit realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea