Social

#1 martie #traditii #superstitii #martisor

1 Martie 2024, sau Martisor: traditii si superstitii pentru o primavara norocoasa

Ziua de 1 Martie, cunoscuta si ca Martisor, marcheaza nu doar sosirea primaverii, ci si un moment bogat in traditii si superstitii menite sa aduca noroc si bunastare. Simbolul central al acestei sarbatori este martisorul, un snur alb-rosu purtat la mana, in piept sau la gat, care are o istorie fascinanta si o serie de semnificatii.

Simbolismul martisorului

Snurul alb-rosu al martisorului este considerat un talisman, avand puterea de a proteja purtatorul de rele si de a-i aduce noroc. Se spune ca cele doua culori simbolizeaza contrariile: vara si iarna, lumina si intuneric, bine si rau. Albul reprezinta puritatea si prospetimea primaverii, in timp ce rosul simbolizeaza vitalitatea si energia.

Traditii de Martisor

Ziua de martisor vine cu o serie de traditii de care multe persoane inca tin cont. Iata cateva dintre cele mai populare.

In ziua de Martisor, barbatii daruiesc, in mod traditional, femeilor si fetelor cate un martisor.

Martisorul se poarta la mana sau la gat timp de 9 zile, pana pe 9 martie, sau pana in momentul in care vezi primul copac inflorit.

Dupa aceasta perioada, martisorul nu se arunca la gunoi, ci se leaga de creanga unui copac inflorit, pentru a aduce noroc tot anul.

Se spune ca persoana care primeste un martisor va avea parte de dragoste, sanatate si prosperitate.

Superstitii de Martisor

Se spune ca martisorul nu trebuie dat jos de la mana pana la expirarea termenului, altfel norocul se va risipi.

Martisorul nu se arunca la gunoi, deoarece se crede ca ar aduce ghinion.

In ziua de 1 Martie, se spune ca este bine sa te speli pe fata cu apa de ploaie pentru a avea un ten curat si luminos tot anul.

De asemenea, se spune ca in aceasta zi este bine sa te speli pe cap cu sampon de urzici pentru a avea un par bogat si sanatos.

Martisorul, un simbol al sperantei si al reinnoirii

Dincolo de traditii si superstitii, martisorul este un simbol al sperantei si al reinnoirii. El ne aminteste de venirea primaverii, de renasterea naturii si de posibilitatea de a ne reinnoi sufleteste. Prin purtarea martisorului, ne conectam la energia pozitiva a primaverii si ne manifestam dorinta de a avea un an bun si fericit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea