Sarcina

#lipsa controale medicale # acces medici # gravide romania #nasteri premature #gravide #romania #medic

O treime din gravidele din Romania nu merg la medic pana in momentul nasterii

Peste 40% din decesele la copiii sub un an inregistrate in Romania in 2021 au fost in randul copiilor care la nastere aveau o greutate mica sau/si o varsta de gestatie sub 36 de saptamani, multe dintre aceste decese putand fi prevenite daca mama ar fi beneficiat de control medical in sarcina; totusi, o treime dintre gravidele din Romania afirma ca nu au facut analizele recomandate in sarcina, arata datele unei cercetari Salvati Copiii. Specialistii locali ai Organizatiei Salvati Copiii Romania, alaturi de medici voluntari din cadrul Asociatiei Caravana cu Medici Filiala Timis, au ajuns in comuna Checea, pentru a oferi servicii medicale la nivel local pentru mame, gravide si gravide minore. In spatiile puse la dispozitie de Primaria Checea, fetele si femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit si au beneficiat de recoltari, ecografii transvaginale, ecografii abdominale si sesiuni de informare cu privire la sanatatea in timpul sarcinii si ingrijirea nou-nascutului.

Actiunea are loc in cadrul proiectului „Sanatate pentru fiecare comunitate - Caravana de control pentru fetele si femeile din zonele rurale”, derulat cu sprijinul PENNY, parte a programului national Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile.

Comuna Checea este incadrata in randul zonelor rurale marginalizate, conform Atlasului zonelor rurale marginalizate cu marginalizare peste medie. Cea mai mare parte a populatiei din comuna a absolvit cel mult gimnaziul, isi castiga existenta din agricultura si locuieste in conditii precare in locuinte supraaglomerate. Controlul gravidelor in timpul sarcinii este foarte scazut din cauza accesului limitat al fetelor si femeilor la servicii medicale, data fiind lipsa resurselor financiare, precum si distanta mare fata de primul spital (localitatea se afla la 40 de kilometri fata de Timisoara).

„Gravidele din comunitatile vulnerabile se confrunta cu discriminare si cu un acces limitat la servicii medicale. Aceasta situatie pune in pericol atat sanatatea lor, cat si cea a nou-nascutului. Este extrem de important sa ne implicam in aceste comunitati si sa dezvoltam politici publice coerente, care sa reduca discrepantele existente”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Caravana de control pentru fetele si femeile din zonele rurale tinteste un numar de aproximativ 2.000 de fete si femei vulnerabile din zonele rurale defavorizate din 2 judete din Romania: Timis si Mures.

Printre obiectivele interventiei se numara:

  • imbunatatirea starii de sanatate pentru fete si femei in timpul sarcinii si reducerea cazurilor de mortalitate infantila;
  • sprijin material, prin oferirea unui kit de ingrijire pentru mama si copil participantelor la caravanele medicale;
  • crearea de parteneriate cu institutiile relevante la nivel local si national pentru gasirea de solutii in vederea asigurarii accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele din zonele rurale defavorizate, respectiv prevenirii sarcinilor timpurii.

„Prin parteneriatul pe care il desfasuram cu Salvati Copiii ne dorim sa ajutam cat mai multe viitoare mame si femei din zonele rurale defavorizate sa aiba acces la servicii de sanatate esentiale. Si vrem sa multumim aici si clientilor nostri, care au contribuit cumparand jucarii in cadrul campaniei Ferma de Plus. Printr-un sprijin real oferit impreuna acestor comunitati, atat prin organizarea caravanelor, cat si prin donatiile de produse, speram ca cei mici sa aiba un start in viata mai sanatos, alaturi de mamele lor”, a afirmat Monica Coman, Marketing Team Leader – Advertising, PENNY Romania.

Analiza privind situatia gravidelor din comunitati defavorizate a fost realizata pe un esantion de 625 de mame si gravide, inclusiv adolescente, din 20 de judete in care Salvati Copiii desfasoara proiecte de suport.

  • 25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare medicala.
  • 33% dintre gravide afirma ca nu au facut analizele recomandate de cand sunt gravide. Lipsa banilor este principalul impediment mentionat.
  • Doar 4 din 10 gravide afirma ca toate analizele au fost gratuite.
  • Doar 4 din 10 afirma ca au folosit pana acum o metoda contraceptiva. In ceea ce priveste sursa informatiilor, familia ramane un factor important, de asemenea procentul celor care spun ca nu au fost informate este in continuare ridicat.
  • In cazul abandonului scolii, 76% dintre femei renuntasera la scoala inainte de sarcina, 18 in timpul sarcinii iar 7% dupa nastere.
  • 2 din 10 persoane identifica veniturile din munci ocazionale ca principala sursa de venit a gospodariei.

 

Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat, din 2010, o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astiel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani.

Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 70 de comunitati rurale defavorizate, din 20 de judete, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului