Sarcina

#alimentatie gravida #alimentatie sarcina #alimentatie

Alimentatia adecvata in primul trimestru de sarcina

 

In timpul sarcinii, este esential sa ii oferi bebelusului tau in crestere nutrientii necesari pentru o dezvoltare sanatoasa. Vrei sa stii cum ar trebui sa fie dieta ta in timpul primului trimestru de sarcina? Este normal ca schimbarile hormonale din primul trimestru de sarcina sa provoace probleme digestive care fac dificila o alimentatie corecta, dar este esential sa iti supraveghezi dieta, deoarece ceea ce mananci afecteaza dezvoltarea bebelusului.

Urmeaza o rutina alimentara sanatoasa in primul trimestru de sarcina.

In medie, obstetricienii recomanda sa nu iei in greutate mai mult de 2 kilograme in primul trimestru de sarcina, asa ca nu trebuie sa iti maresti aportul caloric decat dupa al doilea trimestru.

Trebuie mentinuta o dieta sanatoasa, care sa includa fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu continut scazut de grasimi, proteine slabe si grasimi sanatoase. In plus, este important sa completezi cu vitamine si minerale conform indicatiilor medicului tau.

Mananca aceste alimente

Medicii subliniaza importanta consumului de alimente cu o densitate nutritionala ridicata, datorita cresterii rapide a fatului in primele trei luni. Mai jos sunt prezentate alimentele si cantitatile recomandate pentru consumul zilnic.

Fructe (3 pana la 4 portii)

Opteaza pentru fructe proaspete, intregi, neprocesate, pentru a obtine cele mai multe fibre si alti nutrienti, cum ar fi vitamina C, din fructe. De asemenea, poti lua in considerare fructele congelate, care isi pastreaza nutrientii la temperaturi scazute, potrivit University of Minnesota Extension.

Pe de alta parte, evita sucurile sterilizate sau pasteurizate, care contin adesea zaharuri adaugate si pierderi de nutrienti. Daca alegi sucuri, asigura-te ca citesti etichetele pentru a te asigura ca sunt imbogatite cu vitamina C si complexul B. Sucurile 100% naturale (fara adaos de zahar) pot face parte din dieta ta.

O portie de fructe pe zi poate fi:

  • ½ banana.
  • ½ cana de fructe proaspete sau gatite.
  • ¾ cana de suc de fructe 100%.
  • 1 fruct de marime medie, cum ar fi o portocala sau un mar.

Legume (3 pana la 5 portii)

Legumele se gasesc intr-o mare varietate de soiuri, asa ca puteti alege din aceste grupe.

Frunzele verzi: varza kale, spanac, spanac, sfecla rosie, rucola, broccoli, salata, creson, sparanghel, anghinare si varza in general, care iti vor furniza acid folic, fier si calciu.

Legume galbene: ardei, porumb, dovlecei galbeni, care va ofera betacaroten provitamina A.

Legume rosii: ardei, rosii, ridichi, sfecla rosie, varza rosie, rubarba si altele, care sunt surse de antioxidanti.

Legume portocalii: dovlecei, morcovi, cartofi dulci si altele, care sunt surse bune de vitamina A.

Cartofii si alti tuberculi: cartof dulce, morcovi, bame, manioc, care furnizeaza amidon.

O portie de legume este egala cu:

1 rosie medie.

½ cana de legume gatite.

1 cana de legume cu frunze crude.

½ cartof mediu sau alte legume cu amidon.

Produse lactate (3 portii)

Selecteaza trei portii pe zi de produse lactate cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele lichid, iaurtul, branzeturile proaspete si maturate, chefirul, probioticele sau sursele vegane de calciu. Sursele vegane pot include tofu, tempeh si laptele pe baza de plante.

Proteine (2 pana la 3 portii)

Proteinele sunt esentiale pentru formarea de noi tesuturi celulare la copilul in curs de dezvoltare. Se recomanda doua pana la trei portii pe zi de proteine cu continut scazut de grasimi, cum ar fi carnea slaba (pui, vita, curcan) si ouale. In timpul saptamanii, se recomanda ca jumatate din portiile de peste sa fie din soiuri slabe, iar cealalta jumatate din peste gras bogat in omega-3, cum ar fi somonul, pastravul, macroul, tonul si sardinele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare