Sarcina

#fertilizare in vitro #fertilizare

Etapele in fertilizarea in Vitro: Pas cu pas

Fertilizarea in vitro este cea mai cunoscuta tehnica de reproducere umana asistata, o tehnica la care apeleaza tot mai multe cupluri care au primit un diagnostic dureros: infertilitatea. Toata procedura se realizeaza in cabinet, pe parcursul mai multor etape si implica o serie de proceduri. Scopul final este acela de a aduce bucurie, de a oferi oricarui cuplu sansa de a deveni parinti.

 

Daca ai ajuns aici, inseamna ca vrei sa stii mai multe detalii despre FIV. Astfel, am creionat o lista cu etapele acestei proceduri. Citind acest articol, vei afla ce inseamna fertilizarea in vitro, dar si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi in tot acest parcurs emotionant.

Ce presupune fertilizarea in vitro?

Pentru a obtine o sarcina cu ajutorul fertilizarii in vitro, medicii recolteaza ovocite de la viitoarea mamica si le combina cu sperma de la partener. Intregul proces se realizeaza in laborator, deci in afara corpului uman. Ulterior, se formeaza un embrion, care va fi transferat in uter.

Acest proces vine in intampinarea cuplurilor care se confrunta cu anumite dificultati in a concepe un copil pe cale naturala. Cele mai intalnite probleme sunt:

  • Endometrioza
  • Probleme de ovulatie
  • Varsta inaintata
  • Infertilitate masculina
  • Insuficienta ovariana prematura
  • Infertilitate inexplicabila

Cum arata procedura de fertilizare in vitro?

Inainte de a incepe un plan de tratament, atat viitoarele mamici, cat si partenerii vor efectua anumite investigatii. Rezultatele obtinute vor fi analizate si doar un specialist poate recomanda fertilizarea in vitro. Odata ce se stabileste ca aceasta este cea mai buna solutie pentru a se obtine o sarcina, urmeaza mai multe etape:

Stimularea ovariana

Un numar cat mai mare de ovocite sporeste sansele de reusita. Astfel, se administreaza un tratament medicamentos pentru a stimula ovarele in mod controlat. Raspunsul organismului la tratament este monitorizat cu ajutorul testarilor serologice si ecografiilor transvaginale.

Declansarea ovulatiei

Urmatorul pas tine de dezvoltarea foliculilor ovarieni. Daca testarile si ecografiile indica prezenta acestora, urmeaza etapa de declansare a ovulatiei. Intreaga procedura se realizeaza prin injectare.

Punctia ovariana

Urmatorul pas este cel in care se recolteaza ovocitele, lichidul folicular si celulele granuloase. Tot in aceasta etapa, partenerul va oferi o proba de sperma.

Fertilizarea

Cu ajutorul tehnicilor speciale, celulele reproductive colectate de la ambii parteneri se unesc in laborator. Succesul acestei etape consta in formarea unuia sau mai multor embrioni.

Transferul

In ziua 3 – 5 de la colectarea ovariana se va realiza transferul celor mai buni embrioni in uter, sub ghidaj ecografic abdominal. Aceasta zi este importanta si pentru a estima o data pentru nasterea viitorului bebelus. Sigur ca vorbim despre o data estimativa, dar trebuie sa stii ca intregul tratament va fi monitorizat cu ajutorul unui calculator de sarcina FIV, un instrument care le ofera cuplurilor informatii pretioase atat pe parcursul planului de tratament, cat si pe parcursul sarcinii.

Faza luteala

In general, inca din ziua punctiei se administreaza un tratament (oral, injectabil sau intravaginal) cu suplimente hormonale pentru a sustine endometrul.

Testul de sarcina

De regula, la circa 10 – 12 zile de la transfer, viitoarea mamica poate face un test de sarcina si, de cele mai multe ori, rezultatul este pozitiv. Pe de alta parte, trebuie sa stii ca exista si posibilitatea ca acesta sa fie negativ. Nu te descuraja! Sunt cupluri care nu au obtinut o sarcina inca de la prima incercare, dar au primit sfaturi pretioase si au reusit, in cele din urma, sa-si indeplineasca visul de a deveni parinti.

Retine si faptul ca un rezultat pozitiv inseamna inceputul unei noi etape, cea in care sarcina urmeaza sa fie atent monitorizata.

Asadar, fertilizarea in vitro este o procedura complexa si implica o responsabilitate enorma. Viitoarea mamica trebuie sa respecte intocmai programarile pentru controale si tratament si, de asemenea, sa se asigure ca acasa beneficiaza de tot confortul emotional.

FOTO: canva.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele