In societatea actuala sunt tot mai des intalnite cazuri de adolescente insarcinate, fara sa isi doreasca acest lucru. De cele mai multe ori, acestea raman gravide din cauza lipsei de informare, a comunicarii precare cu parintii, dar si din cauza ignorantei fata de o viata sexuala sigura si sanatoasa.
Pentru a evita aceste probleme la o varsta atat de frageda, comunicarea si informarea sunt esentiale. De cele mai multe ori fetele au acces la informatie prin intermediul internetului dar si a revistelor care li se adreseaza, insa nu intotdeauna ajung sa inteleaga esentialul. Aici intervin parintii, in special mama.
Aceasta trebuie sa ii explice fiicei sale ce inseamna actul sexual in sine, ce implica acesta, atat placeri, cat si riscuri, si ce inseamna sarcina. Desigur, adolescenta stie ce inseamna o sarcina, dar probabil ca are la baza doar cateva informatii superficiale.
Chiar daca pentru tine ca mama poate fi dificil sa vorbesti despre sex si sarcina cu fiica ta, este un lucru benefic in primul rand pentru ea. Nu are importanta daca si-a inceput viata sexuala sau nu: important este ca ea sa stie ce trebuie sa aiba in vedere, deoarece o sarcina la o varsta atat de frageda ii poate schimba complet viata.
Adolescentele a caror mame au avut curajul sa aduca in discutie acest subiect delicat sunt mult mai responsabile si se gandesc mai bine inainte de a-si incepe viata sexuala.
Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa i le spui:
Viata sexuala este o responsabilitate, nu doar o placere de moment – aceasta ar trebui sa implice intotdeauna doua persoane care se iubesc, care se respecta, dar si responsabilitate si grija din partea ambelor persoane implicate.
Sexul trebuie sa se faca protejat atata vreme cat nu se doreste un copil, iar prezervativul este cea mai buna metoda de contraceptie . Acesta nu doar ca impiedica aparitia unui copil, dar ofera si protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
O sarcina la o varsta atat de mica ii poate schimba total viata. Ii va fi foarte greu cu scoala, ii va fi dificil sa invete, sa mearga la cursuri, sa dea examene si mai ales sa ia note mari daca apare in peisaj un copil.
De asemenea, exista riscul ca prietenii cu care isi petrece timpul sa o abandoneze din cauza activitatilor diferite pe care le au, iar baiatul cu care a facut sex sa se sperie si sa o paraseasca, chiar daca acum ii promite ca va fi langa ea toata viata.
Spune-i sa ia in calcul si complicatiile medicale care implica atat sarcina, nasterea sau avortul la o varsta atat de frageda. Corpul ei nu este pe deplin dezvoltat, iar nou-nascutul poate suferi malformatii. De asemenea, spune-i ca pentru o adolescenta nasterea poate fi mult mai dureroasa decat la o femeie complet dezvoltata din punct de vedere fizic.
Pe de alta parte, o femeie insarcinata trebuie sa renunte la multe dintre activitatile sale obisnuite. Aceasta trebuie sa isi schimbe radical obiceiurile alimentare, stilul de viata, orarul etc. De asemenea, avortul este o interventie chirurgicala care omoara o fiinta vie si care ei ii poate provoca leziuni, de cele mai multe ori psihice (depresie, anxietate etc).
Un alt aspect important este ca in urma avortului unele femei pot ramane sterile pentru tot restul vietii, lucru care ii poate afecta mai tarziu viata de cuplu (unele persoane casatorite ajung la divort pentru ca unul dintre ei nu poate avea copii).
Daca doresti, poti aduce in discutie si religia care interzice avorul considerandu-l unul dintre cele mai mari pacate. In cazul in care fiica ta crede in Dumnezeu, acest lucru o va pune pe ganduri.
Asigur-o pe adolescenta ta ca in cazul in care dintr-o greseala se intampla sa ramana insarcinata, sa te anunte de urgenta pentru a lua impreuna cea mai buna decizie. Sa nu ii fie teama de tine sau de oricine din familie si sa discute intotdeauna problemele pe care le are deoarece cu ajutorul familiei totul se rezolva.
Atentie! Discutia trebuie sa se desfasoare cu foarte mult calm, exact ca intre doua prietene. Cu amenintarile nu vei rezolva nimic – nu vei reusi decat sa o departezi de tine.