Sanatatea copilului

#incepere scoala #copii #stres #anxietate

Copiii pot fi afectati de inceputul anului scolar. Cum ii poti ajuta sa faca fata stresului si anxietatii. Sfaturi de la psihologi

Copiii se reintorc la scoala incepand de luni, 11 septembrie. Unii dintre ei vor merge insa la scoala pentru prima data. Emotiile sunt mari pentru toti, indiferent ca merg la scoala pentru prima data sau ca sunt deja elevi de cativa ani.

Indiferent de varsta, intoarcerea la scoala provoaca stres si anxietate in randul elevilor. Cu atat mai mult in randul celor care merg pentru prima oara la scoala, a celor care trec in clasa a V-a, intra la liceu sau pentru cei care si-au schimba scoala.

Este foarte important ca parintii sa-i pregateasca pe copii din punct de vedere psihic si sa le fie alaturi. Psihologii ii indeamna pe parinti sa acorde o atentie sporita starii emotionale a copiilor si sa le fie alaturi in tot acest proces.

Copiii trebuie sa fie ajutati, inca de la inceput, sa mearga cu drag la scoala, sa stie ca sunt reguli pe care trebuie sa le respecte, atat ei cat si ceilalti. De asemenea, este important ca micutii sa aiba incredere in parinti, sa vorbeasca deschis cu acestia si sa le spuna daca trec prin momente neplacute la scoala (fie din partea elevilor sau a profesorilor).

"Este foarte important ca parintii sa-si cunoasca cat mai bine copilul si sa dezvolte impreuna cu el strategii de a face fata stresului, de a face fata anxietatii, pentru ca poate dezvolta chiar anxietate de a merge la scoala. Pot invata cum sa gestioneze un conflict, niste tehnici de respiratie, cum sa raspunda altfel la frustrare, o noua modalitate de a raspunde la furie chiar.

Sa fim atenti la nevoile copiilor nostri, sa le oferim si acasa un mediu de siguranta in care sa poata reveni si unde pot avea incredere sa ne spuna diverse probleme, diverse lucruri care li se intampla la scoala.", a explicat psihologul Raluca Stefan pentru la Antena 3 CNN.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului