Retete de Craciun

# sarmale pufoase # sarmale gustoase #secret sarmale

Cum sa prepari sarmale pufoase si gustoase. Ingredientele secrete pe care trebuie sa le adaugi

 

In casele romanilor nu exista Craciun fara sarmale. Gospodinele se intrec an de an cu retete care mai de care mai gustoase. Iata mai jos cum sa le prepari astfel incat sa iasa pufoase si gustoase! Este o reteta clasica, cu foi de varza murata, dar cu cateva ingrediente secrete care nu trebuie sa lipseasca: ardeiul gras, afumatura si mararul.

Ingredientele necesare:

- 1,5 kilograme de varza murata acra

- 750 de grame de carne tocata (poti alege pulpa cu grasime, spata si piept de porc sau amestec de porc cu vita)

- doua cepe

- 6 linguri de orez

- 3 linguri de bulion de rosii

- o legatura de marar

-piper macinat

- 10-12 boabe de piper

- doua foi de dafin

- cimbru uscat 

- un ardei gras, rosu

Pentru un plus de gust poti adauga afumatura, iar in acest caz ai nevoie de 200 de grame de slanina afumata.

Cum se prepara sarmalele cu varza murata

Mai intai de toate se curata ceapa si se toaca marunt, apoi se pune la calit in putin ulei, la foc mic si intr-un vas acoperit. Se adauga apoi orezul tinut in prealabil cateva minute in apa rece, si o lingura de bulion. Se lasa la foc mic pentru doua minute, timp in care se amesteca incontinuu. Dupa ce se adauga o lingura de bulion se mai lasa timp de doua minute pe foc.

Separat, intr-un castron mai mare se pune carnea impreuna cu ceapa si orezul cu bulion calite mai devreme, un sfert de lingurita de piper macinat, jumatate de lingurita de cimbru uscat, mararul tocat marunt. Se amesteca totul foarte bine. Dupa ce ai pregatit carnea desprinde frunzele de varza de pe cotor, taie nervurile mai groase, pune foaia de varza in palma si ia carne cu o lingura apoi ruleaza sarmalele. 

Pentru a te asigura ca sarmalele ies pufoase trebuie sa adaugi in compozitie putin malai. Dupa ce sarmalele sunt pregatite, acestea se asaza in oala, insa inainte de toate se pune pe fundul acesteia 2-3 frunze de varza intregi si un strat de aproximativ un cm de varza tocata marunt. Deasupra sarmalelor se pune o lingura de bulion diluat intr-o cescuta de apa. Se pun si doua-trei bucati de afumatura, dupa preferinte. Printre sarmale se pun si doua foi de dafin, dar si ardeiul curatat si taiat felii maricele. Acopera oala si pune la fiert, la foc mediu, aproximativ 40 de minute. Verifica din cand in cand pentru a nu scadea apa si completeaza daca e necesar. Ulterior da focul la mic si mai lasa la fiert cel putin o ora, doua. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea